Jubileumjaar officieel gestart

22 april 2019

‘Bebouwing is er nog nauwelijks in die tijd. Het St. Jans Gasthuis is een plattelandsziekenhuis, omringd door weilanden en boomgaarden. Nieuwe artsen en ziekenhuismedewerkers die zich in Weert vestigen, bouwen hun huis in de buurt van het ziekenhuis zodat het gebied langzaam maar zeker de contouren van een woonwijk krijgt. Het klooster is het domein van ruim vijftig zusters die zowel voor de patiënten in het hospitaal als de bejaarde pensiongasten in het klooster zorgen.’

Het is een klein voorproefje uit een nieuw jubileumboek in wording. Een speciale uitgave ter ere van het 150-jarig bestaan van SJG Weert. In dit rijkelijk geïllustreerde boek, dat eind dit jaar het levenslicht ziet, brengen we de geschiedenis van het ziekenhuis aan de hand van bijzondere verhalen en persoonlijke getuigenissen tot leven.

En daar blijft het niet bij. Het hele jaar door zijn er jubileumactiviteiten. Begin april vond de lancering plaats van www.sjg150jaar.nl, de speciale jubileumsite die geheel in het teken staat van anderhalve eeuw ziekenhuiszorg in de regio Weert. Deze website heeft een interactief karakter. Dat wil zeggen dat iedereen de ruimte krijgt om zijn herinneringen aan het St. Jans Gasthuis te delen. Bijzondere verhalen en anekdotes kunt u insturen via de jubileumwebsite: www.sjg150jaar.nl.

Ook het ziekenhuis zelf is in de jubileumsfeer gebracht, met oude foto’s op de begane grond en een grote tijdlijn op een van de wanden in het restaurant. Mooie herinneringen aan vroeger die duidelijk maken dat het Weerter ziekenhuis niet had bestaan zonder de drie Zusters van Liefde die in 1869 aan de Beekstraat begonnen met het verzorgen van zieken, armen en hulpbehoevenden.

In mei en juni staan respectievelijk de Dag van de Zorg en de open dag in het teken van 150 jaar SJG Weert. In oktober vormt de Paterskerk het decor van een speciale jubileumexpositie. Rond de Kerst volgt dan de presentatie van het jubileumboek.

Onder coördinatie van Wencke van der Werf en Mayke Breeuwer en veel hulp van oud-SJG-er Jan Lempens begon een werkgroep maanden geleden al met de voorbereidingen voor wat een gedenkwaardig jaar belooft te worden. Wencke: “Bij alle jubileumactiviteiten laten we zien hoe ons ziekenhuis al anderhalve eeuw het verschil maakt. De zorg mag dan ingrijpend veranderd zijn, in de kern zijn we nog steeds hetzelfde ziekenhuis. Groot geworden door klein te blijven. Dat wil zeggen: dichtbij, menselijk en betrokken. Een ziekenhuis, in het hart van de samenleving waar we trots op zijn.”


Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 1 • april 2019 • pag. 17

Jubileumjaar officieel gestart