Bij de behandeling van slagaderverkalking maakt vaatchirurg Arthur Sondakh van SJG Weert sinds kort gebruik van een nieuwe, revolutionaire dottertechniek. De methode blijkt bijzonder efficiënt voor patiënten met vernauwde of afgesloten bloedvaten in de lies of knieholte, plekken in het lichaam waar je moeilijk een stent kunt plaatsen. Een openvaatoperatie is in deze gevallen niet meer nodig. Weertenaar Jo Stijnen (70) werd in maart via deze nieuwe techniek behandeld. “Daags erna mocht ik weer naar huis. Zonder een centje pijn.”
Op de bank in zijn woonkamer aan de Stadhouderslaan zit een tevreden man die geniet van zijn pensioen en - het allerbelangrijkste - weer pijnvrij door het leven gaat. Hoe anders was dat driekwart jaar geleden. Door de vaatvernauwing in zijn linkerbeen kon Jo Stijnen amper meer lopen. “Hooguit dertig meter. Dan stokte de zuurstoftoevoer naar de spieren en moest ik een minuut rusten. Een etalagebeen noemen ze dat. En geloof me: dat doet zó’n pijn dat je móet stoppen”, vertelt de voormalige touringcarchauffeur.
De praktijkondersteuner van de huisarts, bij wie Jo onder controle staat voor zijn diabetes, verwees hem naar vaatchirurg Arthur Sondakh van SJG Weert. Enkele weken later kon Jo al onder het mes. Of hij zich zorgen maakte? “Geen moment”, klinkt het stellig. Als het om vaatoperaties gaat, is Jo wel wat gewend. Daarbij is hij geen man die bij de pakken neerzit. “Een jaar of tien geleden had ik hetzelfde probleem aan mijn rechterbeen. Via een openvaatoperatie kreeg ik toen een broekprothese. Na tien dagen werd ik ontslagen en liep ik vanuit het ziekenhuis met m’n been vol hechtingen naar dienstencentrum De Roos. Het litteken van die ingreep zie je nog steeds. Een streep van bijna een meter lang.”
“Door de vaatvernauwing in zijn linkerbeen kon Jo Stijnen amper meer lopen.”
Nieuwe dottermethode
De medische technieken zijn de laatste jaren sterk verbeterd. Voor het behandelen van de vaatvernauwing in Jo’s linkerbeen was geen openvaatoperatie meer nodig, zo vertelde vaatchirurg Sondakh hem in maart. Dat kan tegenwoordig veel geavanceerder en minder ingrijpend met een nieuwe dottermethode. Als eerste ziekenhuis in Limburg en het tweede in Nederland maakt SJG Weert gebruik van de zogeheten ‘HawkOne’, een geavanceerd apparaat waarmee artsen complexe slagaderblokkades op lastige plekken in het lichaam efficiënt kunnen verhelpen. Via een sneetje van twee millimeter in de lies schuift de vaatchirurg een katheter met een minuscuul mesje aan het uiteinde uiterst voorzichtig door de slagaders. Op de plek van de vernauwing schraapt het mesje de kalkafzetting weg. Zodra de ‘kalk’ met een filter is afgevoerd, brengt de arts een speciaal ballonnetje met een geneesmiddelcoating in. Dit zorgt voor een snelle genezing en voorkomt dat de ader in de toekomst opnieuw dichtslibt. Vaatchirurg Sondakh is enthousiast over de eerste ervaringen. “Deze nieuwe dotterbehandeling is een patiëntvriendelijk alternatief voor zwaardere ingrepen zoals een openvaatoperatie of het plaatsen van een stent. Zeker omdat het op sommige beweeglijke plekken in het lichaam, zoals een knie of lies, lastig is om een stent te plaatsen.”
Eerlijkheid duurt het langst
Daags na de operatie mocht Jo alweer naar huis. Zonder pijn en zonder noemenswaardig litteken. “Het is heerlijk om weer gewoon te kunnen lopen en onbelemmerd bij mij thuis en bij mijn zoon in de tuin te werken. Ik kan nu weer vooruit, zonder te hoeven stoppen en rusten. Dankzij dokter Sondakh. Niets dan lof voor hem en voor zijn team. Hij draait er niet om heen en zegt gewoon eerlijk waar het op staat. Daar heb je als patiënt het meeste aan”. Zijn vaatproblemen vormen de erfenis van een ongezond leven, zo beseft de Weertenaar zelf maar al te goed. “Als touringcarchauffeur heb ik m’n lichaam jarenlang verwaarloosd. Ik bewoog nauwelijks, rookte anderhalf pakje tabak per dag en nam nauwelijks tijd om te eten. Tijdens die lange ritten naar Spanje at ik elke dag een uitsmijter, bij elkaar wel twintig eieren per week. Dat is allemaal verleden tijd. Ik rook al zeker vijftien jaar niet meer, eet nauwelijks vet meer en ben elke dag in de tuin bezig. Dankzij mijn ‘nieuwe’ benen kan ik er weer helemaal tegenaan.”
Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 2 • september 2017 • pag. 1
Noot van de redactie: Dit verhaal is enige tijd geleden geschreven. De heer Stijnen is in februari 2019 overleden.