‘Het voelt als een tweede kans’
Darmkanker met een uitzaaiing in de lever. Nog niet zo lang geleden was je lot met zo’n diagnose op voorhand bezegeld. De medische inzichten en technieken van vandaag bieden de patiënt aanzienlijk meer hoop en houvast. Jan Ras (57) uit Budel is het levende bewijs. Dankzij een intensieve samenwerking tussen SJG Weert en de leverspecialisten van MUMC+ in Maastricht overwon hij deze ernstige en gecompliceerde aandoening.
Als hij íets heeft geleerd van zijn ziekte, dan is het wel dat hij alarmsignalen van zijn omgeving serieus moet nemen. Familie en vrienden hadden het al zo vaak tegen hem gezegd. ‘Jan, ga naar de dokter, je ziet er zo moe en flets uit.’ Maar de Bulander had zichzelf ingeprent dat het wel meeviel. De vermoeidheid zou vanzelf wel overgaan.
Niet dus. Pas in de zomer van 2017, toen het vuur nog maar een waakvlammetje was, toog Jan Ras naar de huisarts. Vanaf dat moment ging het snel. Daags na het bloedonderzoek bij de huisarts kreeg de Brabander in SJG Weert nieuw, vers bloed toegediend. Ontlastingsonderzoek, een CT-scan en een inwendig onderzoek van de dikke darm lieten er vervolgens geen misverstand over bestaan. Darmkanker was de reden van zijn ernstige bloedarmoede. “Natuurlijk schrok ik me rot. Zoiets overkomt toch alleen andere mensen, dit gaat toch niet over mij? Tegelijkertijd was er hoop. Ik hield me vast aan de gedachte dat ik er wel weer bovenop zou komen als de darmtumor eenmaal was verwijderd”, zo memoreert hij.
De échte klap kwam enkele weken later. Op vrijdag 24 oktober om negen uur ’s ochtends, om precies te zijn. Jan weet niet alleen de datum nog, maar ook de woorden van de internist-oncoloog. ‘We hebben gisteravond contact gehad met Maastricht. U heeft een uitzaaiing in de lever.’ “Ik dacht: dat was het dan. In de lever? Dan is er niks meer aan te doen.” Maar in datzelfde gesprek klampte hij zich vast aan een nieuwe strohalm. Het academisch ziekenhuis in Maastricht, waarmee SJG Weert nauw samenwerkt, is gespecialiseerd in de behandeling van leveruitzaaiingen. Er was nog niets verloren.
Overzicht in de achtbaan
Het traject was zwaar en er moest met spoed gehandeld worden. Om te voorkomen dat de darmtumor het onder de druk zou begeven, legde de chirurg in Weert eerst een tijdelijke stoma aan. Daarna volgden vier zware chemokuren om de tumor in de lever te laten krimpen. “In maart vorig jaar kreeg ik te horen dat de uitzaaiing voldoende was geslonken. Ik kon in Maastricht geopereerd worden. Bij deze ingreep werd met een speciale operatietechniek de helft van de lever weggehaald. Dat kan, de lever is namelijk het enige orgaan dat na de operatie vanzelf weer aangroeit. In de tweede week van juni, toen ik weer goed hersteld en helemaal fit was, heeft de chirurg in Weert de tumor in de darmen verwijderd.”
In deze maandenlange achtbaan, zoals hij zijn behandeltraject noemt, vormden de casemanagers van SJG Weert voor Jan een baken van rust en vertrouwen. “Zij legden uit wat er ging gebeuren, stemden alle afspraken op elkaar af en waren het eerste aanspreekpunt voor al mijn vragen. Ook het ‘uitstapje’ naar Maastricht hebben ze tot in de puntjes geregeld. Als ik belde voor een uitslag had ik een uurtje later het antwoord. Tevreden is niet het goede woord. Die dames zijn goud waard. Na mijn darmoperatie kwamen ze meteen naar de afdeling om te kijken hoe het met me ging. Ook nu de kanker weg is, blijven ze mijn gezondheid op de achtergrond volgen, zo vertelde casemanager Linda bij de laatste controle.”
Nieuw leven
Het blijft spannend, elke controle opnieuw. Ook die onzekerheid hoort helaas bij kanker. In de maanden die Jan niet voor een scan of bloedonderzoek naar het ziekenhuis hoeft, geniet hij meer dan ooit van het leven. Van zijn vrouw Carla, zijn dochters Wendy en Kelly en… zijn eerste kleinzoon. “Toen ik voor kanker werd behandeld, werd Levi geboren. Geloof me: als je dat mannetje ziet, besef je pas waar het echt om draait.”
Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 1 • april 2019 • pag. 1