‘Intens contact is wat mijn werk mooi maakt’
Internist-oncoloog Natascha Peters ontmoet patiënten in een onzekere tijd van hun leven. En dat levert moeilijke gesprekken, maar ook diepgaande contacten op. ‘Ik probeer mensen in korte tijd zo goed mogelijk te leren kennen.’
“Als het gaat om de behandeling van kanker wordt vaak gedacht aan een oncoloog. Maar eigenlijk komen wij pas in beeld als er chemotherapie nodig is. Ik neem dan het stokje over van de maag-darm-lever-arts of chirurg. In veel gevallen is die behandeling gericht op genezing. Het komt echter ook voor dat beter worden niet meer gaat en onze zorg bedoeld is om het leven te rekken, of de laatste levensfase zo aangenaam mogelijk te maken. Dat is een palliatieve behandeling, gericht op kwaliteit van leven.”
Kwaliteit van leven
“Uitgangspunt voor ons is: een zo goed mogelijk leven in de tijd die je hebt. Medisch gezien, maar ook persoonlijk. En dat houdt voor iedereen iets anders in. Biedt chemotherapie verlichting, of geeft het juist meer klachten? Wat vind je belangrijk om nog te kunnen doen en hoe past dat in de (bij)werking van de behandeling? Als behandelaar bespreek ik de opties met bijbehorende kansen en risico’s en help ik erachter te komen wat op dát moment de juiste keuze is voor de betreffende patiënt. Daarvoor moet ik iemand zo snel mogelijk leren kennen, om erachter te komen wat bij iemand past. Vanuit daar kijken we verder en sturen we bij. Er komen veel afwegingen en emoties bij kijken. Ik laat de regie zoveel mogelijk bij de patiënt en help hem of haar daarbij.”
Geen contactdrempel
“Het opbouwen van vertrouwen is belangrijk, zoals je je kunt voorstellen. Ook moet er geen drempel voelbaar zijn om contact op te nemen in geval van vragen. Ons kleine, hechte team versterkt dat. We kennen onze patiënten en zij ons; het is duidelijk wie ‘jouw’ dokter is en je ziet niet telkens een nieuw gezicht. Dit vak brengt heel intens contact met mensen met zich mee en dat vind ik er mooi aan. Dat je in een zeer moeilijke periode iets voor iemand en zijn of haar naasten kunt betekenen. Natuurlijk breng ik het liefst altijd goed nieuws, maar dat is niet de werkelijkheid. Slecht nieuws op een eerlijke en goede manier met elkaar kunnen bespreken is enorm belangrijk.”