IC-verpleegkundigen Judith en Cyriel over hun dynamische werk

17 december 2021

'Op de intensive care staan we nooit stil'

In een klein ziekenhuis als SJG Weert krijg je als verpleegkundige alle ruimte om je hart te volgen en je verder te ontwikkelen. Cyriel Hoenen (41) uit Doenrade wordt nu op de intensive care opgeleid tot IC-verpleegkundige. Zijn collega Judith Gruijthuijsen (38) uit Ospel werkt er al bijna veertien jaar. Om elke dag de beste intensieve zorg te kunnen bieden, blijft zij zichzelf uitdagen en haar kennis verdiepen.

Toen Judith tijdens haar basisopleiding tot A-verpleegkundige kennismaakte met de intensive care, wist ze het meteen. Dit zou haar werkplek worden. “Op de IC komen alle ziektebeelden samen en kun je als verpleegkundige écht het verschil maken. Ik ben van nature ambitieus, hou van een uitdaging. En van diepgang in mijn werk. Met name de combinatie tussen intensive care en hartbewaking trok me. En dus ben ik met het A-diploma op zak de opleiding tot IC-verpleegkundige gaan doen. Het mooie is dat je als leerling in de praktijk wordt opgeleid, met de hectiek die daarbij hoort. Je leert begrijpen hoe het zieke lichaam functioneert, legt verbanden tussen ziektebeelden die je anders nooit zou leggen”, vertelt de Ospelse die op haar 23e op de IC in Weert begon.

Nooit te oud om te leren
Een mooier vak is er voor haar niet denkbaar. “Binnen de medisch-ethische grenzen die de patiënt en/of zijn familie samen met de intensivist hebben vastgelegd, bewaak je de vitale lichaamsfuncties en haal je alles uit de kast om iemands levens te redden. Het is erop of eronder. Op de IC moet je stressbestendig zijn en prioriteiten kunnen stellen. Je werkt zelfstandig, maar ook in teamverband. Het belangrijkste is dat je goed kijkt naar de patiënt. De medische techniek mag dan een enorme vlucht hebben genomen, zorg is en blijft mensenwerk. Daar hoort ook de begeleiding van de familie bij. Heel belangrijk. Je moet communicatief vaardig zijn en empathisch, zonder dat je het werk mee naar huis neemt. Oftewel: je moet kunnen omgaan met het leed van anderen.”

Op dit moment worden zes leerlingen in SJG Weert opgeleid tot IC-verpleegkundige. Cyriel Hoenen is een van hen. De 41-jarige Doenradenaar bewijst dat je nooit te oud bent om te leren. Zijn keuze om in de zorg te gaan werken, was uit het leven gegrepen. In 2000 overleefde hij een ernstig verkeersongeval. “Daar is mijn eeuwige respect ontstaan voor mensen die het leven van een ander redden. Ik voel me op mijn plek, hier op de intensive care in Weert. Er zijn zoveel dierbare momenten. Als patiënten wakker worden, weten ze vaak niet welke dag het is en wat er allemaal is gebeurd. Dan ga ik rustig naast hen zitten en help ik om de film weer compleet te maken. Om maar aan te geven hoeveel je in dit werk voor een ander kunt betekenen.”

Groeien in je vak
En dan is er nog het team, zo gaat Cyriel verder. “Een geweldig team van intensivisten, IC-verpleegkundigen en ondersteunende krachten waarin je veel verantwoordelijkheid krijgt en ruimte om te groeien. Judith knikt instemmend. Naast haar werk als IC-verpleegkundige coördineert de Ospelse als regieverpleegkundige de patiëntenzorg en de personele bezetting op de intensive care. Samen met drie andere collega-regieverpleegkundigen. Enkele jaren geleden richtte zij met collega’s een nazorgpoli op voor patiënten die langer dan drie dagen op de IC of aan de beademing hebben gelegen. Daarnaast zijn enkele IC-verpleegkundigen gespecialiseerd in circulatie en beademing. Cyriel: “Op de IC staan we nooit stil. Samen met een praktijkbegeleider worden alle scenario’s aan het bed regelmatig getraind. Continu zijn we bezig om de zorg voor de patiënt naar een nog hoger niveau te tillen.”

Judith vult aan: ‘De coronatijd was enorm intens, maar buiten alle ellende heeft ze ook iets moois gebracht. Als team zijn we nóg dichter naar elkaar toe gegroeid en beter geworden in ons vak. We hebben aan een half woord genoeg en helpen elkaar waar we maar kunnen.

Dat is niet alleen fijn, maar ook ontzettend belangrijk. Zeker als het om leven en dood gaat, moet je elkaar blindelings kunnen vertrouwen.”

Door de korte lijnen is er veel mogelijk binnen SJG Weert. Benieuwd naar de vacatures? Kijk dan op onze website. www.sjgweert.nl/vacatures


Gezondheidskrant SJG Weert - december 2021 - nummer 3 – pagina 19 

IC-verpleegkundigen Judith en Cyriel over hun dynamische werk
Cyriel Hoenen en Judith Donkers voelen zich helemaal op hun plek op de intensive care