Huiskamers voor kwetsbare ouderen in SJG

7 november 2014

Als eerste ziekenhuis in Nederland gaat SJG Weert alle kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen volledig in een huiselijke setting behandelen. In twee sfeervol ingerichte huiskamers krijgen ouderen de zorg die ze nodig hebben en blijven ze met gerichte spel- en bewegingsactiviteiten zoveel mogelijk actief en zelfstandig. Dit bevordert het herstel, zowel tijdens als na de ziekenhuisopname.

De eerste huiskamer wordt 8 november officieel in gebruik genomen tijdens de open dag Ouderenzorg. Ze biedt ruimte aan tien kwetsbare, oudere patiënten die zijn opgenomen op de afdeling voor interne geneeskunde, neurologie en longgeneeskunde. De tweede huiskamer opent volgend voorjaar de deuren.

Meer controle over gezondheidsrisico’s
Onderzoeken wijzen uit dat kwetsbare ouderen voor hun herstel gebaat zijn bij een huiselijke omgeving. Een sfeer waarin ze zich veilig en comfortabel voelen, zoveel mogelijk actief en op de been blijven en waarin het accent ligt op beter worden en niet op ziek zijn. “Rond alle ziektebeelden integreren we huiskamers in de zorg voor kwetsbare ouderen”, vertelt medisch manager ouderenzorg Katie Dermout. Het gaat om patiënten met vaak meerdere chronische aandoeningen die moeite hebben om zelfstandig te functioneren. Als gevolg van een ziekenhuisopname lopen deze bovendien een verhoogd risico op acute verwardheid en ondervoeding en zijn ze sneller geneigd om te vallen.

Modern en sfeervol
De huiskamer is sfeervol ingericht met onder meer twee eettafels, een centrale, draaibare tv, relaxfauteuils, een rusthoek en een keuken met koelkast en combimagnetron. “We creëren een omgeving waarin kwetsbare ouderen zo min mogelijk in bed liggen en toch alle zorg en begeleiding krijgen die ze nodig hebben”, aldus Katie Dermout. Tussen acht uur ’s morgens en drie uur ’s middags is er een afwisselend programma, gericht op samenzijn, spel en beweging. “De mensen ontbijten en lunchen ook samen in de huiskamer. Niet alleen omdat dat gezelliger is, maar ook omdat het stimuleert tot eten. Zien eten, doet eten.”

SJG Weert verleent in de huiskamer alle medische zorg. Ziekenverzorgers van Land van Horne verzorgen het huiskamerprogramma, geassisteerd door medewerkers van Service en Zorg. Op die manier kunnen we beter volgen hoe het met de ouderen gaat en ook goed in beeld brengen welke aanvullende zorg en ondersteuning er nodig is na ontslag uit het ziekenhuis. Ook in dit opzicht biedt dit huiskamerproject dus alleen maar voordelen.”

Open dag
Tijdens de open dag ouderenzorg op 8 november kunnen geïnteresseerden tussen 11:00 en 15:00 uur een kijkje nemen in de huiskamer en zich laten informeren over de activiteiten die in de huiskamer plaatsvinden.

Huiskamers voor kwetsbare ouderen in SJG