Hoe voorkom je verspreiding van het griepvirus?

31 januari 2025

Steeds meer mensen in Nederland hebben griepachtige klachten. En bij steeds meer van hen worden deze klachten veroorzaakt door het griep- oftewel influenzavirus: de jaarlijkse griepepidemie is begonnen. Wat kun je zelf doen om verspreiding van dit virus te voorkomen?

Influenza
Iedere winter zien we deze terug. In de volksmond worden griep en verkoudheid vaak door elkaar gehaald en worden verkoudheidsklachten al snel een ‘griepje’ genoemd. Van griep veroorzaakt door het influenzavirus kun je je echter flink ziek voelen, met onder andere klachten van koorts, spierpijn, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, hoesten en vermoeidheid. Dat is voor iedereen vervelend. Maar voor sommige mensen is het levensgevaarlijk. Jonge kinderen, ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid door onderliggende gezondheidsproblemen kunnen ernstig ziek worden van het griepvirus. Bij deze groepen is opname in het ziekenhuis sneller nodig vanwege een ernstig verloop van de infectie en het ontstaan van complicaties als een longontsteking.

Besmetting voorkomen
Het griepvirus zit in druppeltjes snot, speeksel en slijm. Het wordt overgedragen van de ene naar de andere persoon via de lucht en via oppervlakken waar de virusdeeltjes opzitten, bijvoorbeeld de handen. Besmetting met het griepvirus kun je nooit helemaal voorkomen. Je kunt een ander bijvoorbeeld al besmetten voordat je zelf klachten krijgt. Je kunt het volgende doen om de kans op besmetting te verkleinen:

  • Was je handen regelmatig grondig met water en zeep.
  • Ventileer binnenruimtes.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Gebruik wegwerpzakdoekjes als je je neus snuit of afveegt. En gooi ze na ieder gebruik weg.
  • Kom je in aanmerking voor de griepprik vanwege je leeftijd, beroep of kwetsbare gezondheid? Ga dan in op de uitnodiging om je te laten vaccineren in het najaar.

Klachten
Heb je toch klachten gekregen die passen bij een besmetting met het griepvirus? Met de volgende aanvullende adviezen verklein je de kans dat je een ander besmet:

  • Blijf thuis als je ziek bent.
  • Heb je klachten, maar moet je toch het huis uit? Houd dan afstand van anderen en draag eventueel een mondneusmasker.
  • Vermijd contact met mensen met een kwetsbare gezondheid. Stel bijvoorbeeld het bezoek aan iemand in het ziekenhuis uit tot je klachtenvrij bent.

Beloop van het griepvirus
De klachten veroorzaakt door het griepvirus gaan, wanneer je in goede gezondheid bent, meestal binnen een paar dagen vanzelf weer voorbij. Lees hier wat je kunt verwachten wanneer je besmet bent met het griepvirus en wanneer je de dokter moet bellen.

Hoe voorkom je verspreiding van het griepvirus?