Vanwege een vaatvernauwing in beide benen kon Wiel Schroijen nauwelijks meer lopen. Dat de tachtigjarige Ospelnaar nu weer zonder pijn zijn rondes maakt door het dorp, dankt hij aan vaatchirurg Arthur Sondakh van SJG Weert. Bij de behandeling van slagaderverkalking maakt deze medisch specialist gebruik van een geavanceerde en zeer verfijnde dottertechniek: de HawkOne.
Nog niet zo lang geleden liep hij de wandelvierdaagse met zijn kleinzoon. Zonder een centje pijn. “Ik vond wandelen heerlijk. Twee keer per week maakte ik een ronde van zeven kilometer”, memoreert Wiel.
Er leek geen vuiltje aan de lucht. Tot twee jaar geleden, toen de Ospelnaar merkte dat zijn rondes steeds korter werden. “Ik kreeg last van mijn benen en moest onderweg telkens stoppen. De benen verzuurden, de pijn werd steeds erger. Een half jaar lang ben ik ermee blijven sukkelen. Tot het niet meer ging en ik besefte dat er iets moest gebeuren”, vertelt Wiel die veertig jaar als kraanmachinist werkte en daarnaast 22 jaar actief was als scheidsrechter in het amateurvoetbal.
Patiëntvriendelijk alternatief
Via zijn huisarts kwam hij op het spreekuur van vaatchirurg Arthur Sondakh. Na een traject bij de fysiotherapeut werden er twee stents geplaatst in zijn benen. Toen bleek dat die behandeling niet het gewenste resultaat had, kwam dokter Sondakh met een nieuw en innovatief behandelplan. De HawkOne. Sinds 2017 maakt de vaatchirurg gebruik van deze revolutionaire dottertechniek die bijzonder efficiënt blijkt voor patiënten met vernauwde of afgesloten bloedvaten in de lies of knieholte. Plekken in het lichaam waar je moeilijk een stent kunt plaatsen. “De slagaderverkalking in mijn linkerbeen kon op de klassieke manier gedotterd worden, de vernauwing in mijn rechterbeen leende zich het best voor een behandeling volgens de nieuwe methode”, zo liet Sondakh me weten. Een patiëntvriendelijk alternatief voor zwaardere ingrepen zoals een openvaatoperatie of het plaatsen van een stent.
Via een sneetje van twee millimeter in de lies schuift de vaatchirurg een katheter met een minuscuul mesje aan het uiteinde uiterst voorzichtig door de slagaders. Op de plek van de vernauwing schraapt het mesje de kalkafzetting weg. Zodra de ‘kalk’ met een filter is afgevoerd, brengt de arts een speciaal ballonnetje met een geneesmiddelcoating in. Dit zorgt voor een snelle genezing en voorkomt dat de ader in de toekomst opnieuw dichtslibt.
Duidelijke uitleg
In februari vorig jaar werd Wiel volgens deze inmiddels beproefde methode geopereerd. “Om acht uur ’s morgens ging ik onder het mes. De volgende dag mocht ik weer naar huis.” De Ospelnaar kijkt met een tevreden gevoel terug op de behandeling en begeleiding in SJG Weert. “Dokter Sondakh is een vakman die rustig en duidelijk uitlegt wat hij gaat doen. Een dokter die de tijd neemt voor zijn patiënten. Maar nog belangrijker is natuurlijk het resultaat. Het herstel verliep voorspoedig. Binnen de kortste keren kon ik weer lopen. Zonder pijn. Ik kan je zeggen: dat voelde als een verademing.”
Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 2 • september 2020 • pag. 1