Het hart van SJG Weert klopt ook in Afrika

26 juli 2016

Orthopedisch team maakt het verschil voor de allerarmsten in Burkina Faso

Jarenlang stonden ze samen in de operatiekamer van SJG Weert. Tegenwoordig bundelen orthopedisch chirurg Ton Schlösser en zijn operatieassistenten Sandra Langens en Marion Hooghiem hun ervaring in Burkina Faso waar orthopedische zorg nog allesbehalve vanzelfsprekend is. Vele kansarme patiënten hebben ze al op de been geholpen, onder andere met steun van de stichting Adadyia uit Nederweert-Eind, die mede is opgericht door collega’s uit  het Weerter ziekenhuis.

“Ik zie ‘m nog binnenkomen. Een jongetje van een jaar of zes. Als gevolg van een, één week eerder, verkeerd ingebracht infuus was zijn rechterarm volledig afgestorven. Hij had erg veel pijn en was ernstig ziek. Zijn klachten waren verwaarloosd en er was nog maar én optie: om zijn leven te redden, moest ik zijn arm onder de schouder amputeren. Dan kun je meer als 40 jaar dokter zijn, dat grijpt je aan. Die jongen had mijn kleinzoon kunnen zijn.”

"Door mensen te helpen in ellendige omstandigheden en aandoeningen te behandelen die in onze westerse wereld

allang uitgestorven zijn, kun je als dokter echt iets betekenen": aldus Ton Schlösser.

Het is van de vele schrijnende verhalen van Ton Schlösser, oud-tropenarts en voorheen orthopedisch chirurg van SJG Weert. Sinds zijn pensioen in 2010 is Afrika zijn tweede thuishaven. Malawi, Congo, Burkina Faso, Uganda, Kenia, Tanzania en Zimbabwe: als lid van de werkgroep Orthopedie Overzee van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging reist hij naar de armste plekken om mensen in medische nood te opereren. Kinderen en volwassenen met ernstige botontstekingen, aangeboren afwijkingen, langdurig verwaarloosde, niet of scheef aan elkaar gegroeide botbreuken en steeds meer ongevalstrauma’s. “De orthopedie van de armoede”, zo noemt Ton Schlösser zijn missiewerk. “Door mensen te helpen in ellendige omstandigheden en aandoeningen te behandelen die in onze westerse wereld allang uitgestorven zijn, kun je als dokter écht iets betekenen.”

Onbetaalbaar
In een revalidatiecentrum in Burkina Faso wordt de gerenommeerde tropenarts sinds enkele jaren geassisteerd door twee zeer ervaren oud-collega’s met wie hij in SJG Weert intensief samenwerkte. De operatieassistenten Sandra Langens en Marion Hooghiem leveren elk jaar vrijwillig een deel van hun vakantie-uren in om dokter Schlösser te helpen bij zijn operaties in Afrika. Ze brengen orde in de logistieke chaos, begeleiden en coachen lokale zorgmedewerkers en zorgen ervoor dat de orthopedisch chirurg bij elke ingreep de juiste steriele instrumenten tot zijn schikking heeft.

“Toen hij ons vroeg om hem in Burkina Faso te komen assisteren, was de keuze snel gemaakt. Het geeft zoveel voldoening om mensen te helpen die je hulp ongelooflijk hard nodig hebben. De dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt, is onbetaalbaar. Een vrouw die geen rooie cent heeft, maar je toch een kleine attentie geeft omdat ze zo blij is dat ze weer kan lopen. Dat gaat door merg en been”, vertellen Sandra en Marion.

Adadyia
Ton Schlösser en zijn operatieteam hebben in Burkina Faso vele patiënten weer op de been geholpen. Deels op eigen kracht, maar ook dankzij een bijzondere samenwerking met de Stichting Adadyia uit Nederweert-Eind die plattelandsvrouwen in Burkina Faso helpt op hun weg naar een betere toekomst. Ook deze stichting is nauw verbonden met SJG Weert. Ria Martens, poliassistente orthopedie en lid van Adadyia, werkte in het ziekenhuis zeven jaar samen met Ton Schlösser. “In die tijd deelden we regelmatig onze fascinatie voor Afrika. In 2008, toen ik met de werkgroep Adadyia in Burkina Faso was, vroeg Ton of we een bezoek konden brengen aan het revalidatiecentrum in Kaya. Hij wilde graag weten of het schoon genoeg was om te kunnen opereren. Zo is het begonnen. Hoewel ons team gratis werkt, wordt van patiënten een kostenbijdrage gevraagd. Inclusief de soms maandenlange revalidatie en afhankelijk van het materiaal dat nodig is, kost een operatie soms wel 300 euro. Onze stichting zamelt onder meer geld in voor patiënten die dit echt niet kunnen betalen. Met die donaties gaan we om de drie jaar naar Burkina Faso, de koffers gevuld met spullen die daar broodnodig zijn”, vertelt Ria namens de werkgroep Adadyia die is ontstaan vanuit de ZijActief-afdeling in Nederweert-Eind en drie medewerkers van SJG Weert in de gelederen heeft.

Ria Martens: “De stichting Adadyia zamelt onder meer geld in voor patiënten die een operatie echt niet zelf kunnen betalen.”

Dromen verwezenlijken
Tijdens de vorige vliegreis naar Burkina Faso ging er zelfs een kleine, wendbare rolstoel mee aan boord. Een geschenk van de firma Spronken Orthopedie voor Fatimata, een jonge vrouw uit de hoofdstad Ouagadougou die lijdt aan een ernstige vorm van inderverlamming. Ton Schlösser: “Na een lange busreis kwam ze letterlijk binnengekropen op mijn spreekuur. De handen in sandalen, de rest van haar lichaam achter haar aan slepend. Medisch gezien kon ik helaas niets voor haar doen. Fatimata had geen ouders meer en geen geld, maar ze had wel een droom. Ze wilde kapster worden. Met de  hulp van de stichting Adadyia heeft ze die droom kunnen verwezenlijken. Afgelopen najaar heeft deze sterke, jonge vrouw haar diploma behaald. Met haar nieuwe rolstoel kan Fatimata ondanks haar lichamelijke beperking haar vak uitoefenen en een menswaardig leven leiden. Om maar aan te geven hoe fantastisch en waardevol de samenwerking is met mijn oud-collega’s van SJG Weert.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 2  •  juli 2016  •  pag. 5

Het hart van SJG Weert klopt ook in Afrika