ZORGEN VANUIT JE HART
Zorgen is zoveel meer dan medisch handelen. In een klein ziekenhuis als SJG Weert begrijpen we dit als geen ander. Zorgen gaat over mensen en vraagt dus om warmte en genegenheid. Tender, Love en Care (TLC) heet dat in het Engels. In Weert noemen we dat zorgen vanuit je hart. In deze aflevering vertelt gynaecoloog Ivo van Dooren wat dit voor hem betekent.
Aan niets is te merken dat hij al vijftien jaar verbonden is aan SJG Weert. De haren mogen dan inmiddels wat grijzer zijn, Ivo van Dooren is gedrevener dan ooit. De gynaecoloog uit Weert haalt zijn energie niet uit medische handelingen (die kan hij inmiddels dromen), maar uit zijn patiënten. “Iedere persoon is anders. Zorgen met het hart betekent voor mij dat ik goed luister naar wat iemand nodig heeft. Voordat ik nadenk over wat er medisch moet gebeuren, wil ik de mens achter de patiënt leren kennen.”
Dat begint al bij het eerste contact op de polikliniek. Na een vriendelijk “Goedemorgen, kom maar binnen” vraagt Ivo van Dooren steevast hoe het gaat. Daarbij toont hij zijn medeleven voor de vaak vervelende klachten waarmee vrouwen op zijn spreekuur komen. Denk aan hevig bloedverlies bij de menstruatie of een gevoel van wanhoop na de zoveelste mislukte poging om zwanger te worden. “Veel vrouwen komen met een bepaalde schroom binnen. Daarom vind ik het belangrijk om hen eerst op hun gemak te stellen. Aan het einde van het gesprek vraag ik altijd of alles aan de orde is gekomen wat ze wilden bespreken.”
Vertrouwen bieden
Luisteren is voor hem het allerbelangrijkste. “Daarbij prijs ik me gelukkig met mijn geheugen. Wanneer een patiënt bijvoorbeeld vertelt dat ze het moeilijk heeft omdat haar man Alzheimer heeft, dan kom ik daar een volgende keer op terug. Dat kost geen moeite, dat is gewoon een kwestie van even vragen. ‘Hoe gaat het thuis?”
Goed zijn voor patiënten betekent ook eerlijk en duidelijk zijn, zo gaat de Weerter gynaecoloog verder. “Daar hebben mensen uiteindelijk het meeste aan. Soms is er simpelweg ook geen tijd om op het gemak alles uit te leggen. Laatst hielp ik een vrouw met veel bloedverlies tijdens de bevalling. Er moest direct gehandeld worden. Nadat de baby was geboren, heb ik rustig uitgelegd wat we als medisch team hadden gedaan. Ik vertelde de kersverse ouders dat het er misschien spannend uit zag, maar dat we alles onder controle hadden. Zo geef je mensen weer rust en vertrouwen.”
SJG-hart
De gynaecoloog voelt zich gezegend met zijn collega’s. “Mensen met een SJG-hart die de patiënt werkelijk centraal stellen. We zijn een kleine gemeenschap. Kennen elkaar, staan voor elkaar klaar en weten elkaar makkelijk te vinden. Als ik er in m’n eentje niet uitkom doen we het samen, zonder dat de patiënt lang hoeft te wachten. Ook de samenwerking met huisartsen is heel laagdrempelig. Ze mogen me altijd bellen voor advies, ook als ik niet aan het werk ben.” De afgelopen vijftien jaar begeleidde Ivo van Dooren zeker 1500 jonge stellen bij het realiseren van hun (vaak langdurige) kinderwens. “Dat blijft toch het mooiste onderdeel van mijn vak. Het geluk op die gezichten als het na een lange, onzekere periode toch is gelukt om zwanger te worden en een gezond kind ter wereld te brengen. En dat ik daar aan heb mogen bijdragen. ‘Dankjewel voor alles, dokter.’ Zo’n compliment went nooit, daar word ik nog steeds gelukkig van.”
Gezondheidskrant SJG Weert - mei 2024 - nummer 1 - pagina 15