Foto-expositie 150 jaar SJG Weert

28 september 2019

SJG Weert bestaat 150 jaar en dat wordt onder andere gevierd met een foto-expositie in de Paterskerk die voor iedereen vrij toegankelijk is. Hierin wordt teruggekeken op de rijke geschiedenis van het Weerter ziekenhuis. Prachtige beelden met soms verrassende, maar soms ook herkenbare verhalen en feiten nemen de bezoekers mee in het verhaal van 150 jaar ziekenhuiszorg in Weert. Een geschiedenis waar iedereen in deze regio op zijn of haar manier onderdeel van heeft uitgemaakt.  

Het is 150 jaar geleden dat drie zusters van liefde uit Tilburg naar de Van Hornestad kwamen om de ‘noodlijdende medemens’ te helpen, op hun beurt weer geholpen door een schenking van Maria Claessens uit het Morregat. Een jaar later schonk Jan Meyers, een vermogende vrijgezel uit het gehucht Laar, een groot deel van zijn bezittingen (ter waarde van 10.500 gulden) aan de kerk. De schenking is bedoeld voor de oprichting van een Rooms Katholiek wees-, armen- en ziekenhuis en zo ontstond het Sint Jans Gasthuis.

Openingstijden expositie in de Paterskerk (Biest 43) zijn:

Zaterdag         26 oktober              13 - 17 uur

Zondag           27 oktober              13 - 17 uur

Dinsdag          29 oktober              14 - 21 uur

Donderdag     31 oktober              14 - 21 uur

Zaterdag         2 november            13 - 17 uur

Zondag           3 november            13 - 17 uur

Jubileumboek
Ter ere van het 150-jarig bestaan, verschijnt er eind november een jubileumboek. Deze jubileumuitgave laat zien hoe de zorg de afgelopen decennia is veranderd. ‘Drie nonnen, twee weldoeners en een liefdeshuis’ doet op geheel eigen wijze verslag van anderhalve eeuw ziekenhuiszorg in de regio Weert. Aan de hand van unieke getuigenissen en beelden komt de rijke historie tot leven. Het boek beschrijft hoe het ‘Gesticht’ van weleer is uitgegroeid tot een modern streekziekenhuis. Kleinschalig, in het hart van de regio, met oog en aandacht voor de patiënt. Zoals het 150 jaar geleden begon. Het is mogelijk om het jubileumboek (beperkte oplage), al te bestellen tijdens de expositie.

In de afgelopen 150 jaar is er veel veranderd en lijkt het ziekenhuis nauwelijks nog op het armenhuis zoals het is begonnen in 1869. Toch is er al die jaren één ding hetzelfde gebleven: de betrokkenheid en de zorg voor de mensen die SJG Weert eigen is. “150 jaar geschiedenis is te bijzonder om slechts één moment bij stil te staan. Daarom zijn het hele jaar diverse activiteiten waarin we ons jubileum vieren,” aldus bestuurder Inge de Wit: “In maart trapten we af met een speciale jubileumsite. Omdat je geschiedenis en toekomst samen maakt, kan iedereen hier, nog steeds, zelf zijn of haar herinneringen en foto’s plaatsen.”

De jubileumwebsite is bereikbaar via www.sjg150jaar.nl. 

Foto-expositie 150 jaar SJG Weert