Fit en sterk darmkanker te lijf

16 december 2021

De missie van Suus

Nadat Suus Lima (42) afgelopen voorjaar hoorde dat ze darmkanker had, had ze maar één doel. Sterk en fit worden zodat ze de behandeling beter zou doorstaan en ook sneller zou herstellen. Intensief ondersteund door de professionals van SJG Weert slaagde de Budelse glansrijk in deze missie.

Sporten is voor haar een dagelijkse levensbehoefte. Zoals slapen, eten of douchen. Weer of geen weer: Suus wandelt elke avond anderhalf uur. “In een flink tempo zodat mijn conditie op peil blijft.” Begin januari kwam er zand in de motor. Uit het niets werd de Budelse getroffen door hevige buikpijn. Omdat laxeermiddelen de klachten niet verhielpen, worstelde Suus zich er met de voorgeschreven pijnstillers doorheen. “Ik ben van nature geen pieper, ik ga door. Tot het echt niet meer gaat.”

Acute bedreiging
Op 17 maart was die grens bereikt. Nadat Suus ‘s nacht de huisartsenpost belde, ging het snel. Tijdens de endoscopie, het inwendig darmonderzoek in SJG Weert keek ze mee op het scherm en zag ze dat het niet goed was. “Kort daarna kwam de bevestiging. Ik had darmkanker, er zat een tumor van acht bij vier centimeter in mijn buik. De boodschap ging langs me heen, ik kon het niet geloven.”

Terug op de afdeling kwam pas de klap. Een chirurg vertelde haar dat de tumor van latere zorg was. De opgehoopte ontlasting in haar darmen vormde een acute bedreiging. “Een spoedoperatie was mijn enige redding. Bij deze ingreep zou de chirurg een stoma aanleggen, een kunstmatige opening in de buikwand zodat de ontlasting naar buiten kon. Toen pas drong het tot me door hoe ziek ik was”, zo memoreert Suus.

Vijf dagen lag de Brabantse in het Weerter ziekenhuis. Eenmaal thuis stelde ze zich maar één doel: ze wilde zo snel mogelijk fit worden voor de behandeling van de darmkanker. Lees: een lange reeks chemokuren en bestralingen om de tumor te verkleinen, gevolgd door een darmoperatie. “Diezelfde dag ben ik weer gaan wandelen, maar dat viel vies tegen. Na 500 meter was ik doodop. Niet vreemd natuurlijk. Tijdens een ziekenhuisopname gaat je conditie in snel tempo achteruit. Daarbij was ik vóór de operatie ook al weken niet fit.”

Professionele ondersteuning
Bij haar inspanningen om weer fit te worden, werd Suus de voorbije maanden intensief ondersteund door de professionals van SJG Weert. Op verzoek van de casemanager darmkanker, haar vaste aanspreekpunt in het ziekenhuis, nam ze deel aan een speciaal trainingsprogramma om haar conditie weer op peil te brengen en zo het herstel na de darmkankeroperatie te bevorderen. Een programma, samengesteld in overleg met de sportarts en diëtiste, rekening houdend met haar belastbaarheid en haar persoonlijke wensen. Suus kijkt er met grote tevredenheid op terug.

“Elke woensdagmiddag trainde ik een uur lang onder begeleiding van de fysiotherapeuten in het ziekenhuis. Samen met drie andere darmkankerpatiënten. Het eerste half uur werkte ik via een intervaltraining op de fiets aan mijn conditie, het tweede half uur deed ik allerhande oefeningen om mijn buikspieren sterker te maken. De dames van de fysio zijn geweldig, ze zochten tot in detail uit wat ik wel en niet mocht doen. En dan was er nog de diëtiste. Met gerichte voedingsadviezen hielp ze mij om in gewicht aan te komen. Tijdens mijn ziekenhuisopname in maart was ik namelijk veel afgevallen. Daarnaast kreeg ik het advies om veel eiwitten tot me te nemen om straks de wondgenezing te bevorderen.”

IJzeren discipline
Suus vond het fijn om te trainen met patiënten die in hetzelfde schuitje zitten. “En geloof me: het ging écht niet alleen over onze ziekte. We hebben over van alles en nog wat gepraat en ook veel lol gemaakt. Gelukkig viel er ook voor mij nog genoeg te lachen. Op wat vermoeidheidsklachten na heb ik de chemokuren en bestralingen wonderwel goed doorstaan en kon ik volop trainen.”

Aan discipline geen gebrek bij Suus Lima. De wekelijkse buikspieroefeningen in het ziekenhuis deed ze ook dagelijks thuis. “Daarnaast heb ik elke dag touwtje gesprongen en ook het wandelen weer langzaam opgebouwd. Voordat ik 1 november werd geopereerd, maakte ik dagelijks weer mijn ronde van anderhalf uur.”

De inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. Na een geslaagde operatie voelt Suus zich sterk en energiek als vanouds.

Intensief trainingsprogramma voor patiënten met darmkanker

Wie fit de operatie ingaat, herstelt sneller

Ter voorbereiding op een darmkankeroperatie in SJG Weert kunnen patiënten nu een intensief trainingsprogramma volgen om sterk en fit te worden. Wetenschappelijk onderzoek bewijst het: wie in goede conditie verkeert, herstelt sneller en loopt minder risico op complicaties of een hernieuwde ziekenhuisopname.

‘Prehabilitatie’, zo heet dit programma dat gericht is op preventie en de oncologische zorg daardoor efficiënter maakt. In de ziekenhuizen in Veldhoven, Nijmegen en Groningen heeft het zijn waarde bij de behandeling van darmkanker al bewezen. Sinds afgelopen voorjaar is het ook voor patiënten van SJG Weert toegankelijk.

Regie in eigen hand
Na de diagnose darmkanker krijgt de patiënt nu de mogelijkheid om bij zijn behandeling zelf de regie te nemen. In plaats van thuis te wachten op de operatie kan hij onder professionele begeleiding van de sportarts en fysiotherapeut intensief gaan trainen en zo alvast werken aan zijn herstel. Voor elke patiënt stelt de sportarts samen met andere zorgprofessionals een op maat gemaakt programma samen. Een combinatie van intensieve conditie- en krachttraining en voedingsondersteuning, zorgvuldig afgestemd op de persoonlijke situatie en de belastbaarheid. Waar nodig wordt dit programma aangevuld met psychologische begeleiding of een stoppen-met-roken-traject. Alle professionals die rond de behandeling van kanker nodig kunnen zijn, zijn in het Weerter ziekenhuis binnen handbereik en werken samen. 

“De combinatie van intensief trainen en optimale voeding - lees: veel eiwitten en voldoende energie - versterkt de spierkracht en conditie, waardoor je fitter en met een gezond gewicht de operatie ingaat. Zeker bij kanker is dat heel belangrijk omdat deze ziekte het spierweefsel en de fitheid aantast”, vertelt sportarts Marieke Brinkman. De motivatie om mee te doen is hoog en de eerste ervaringen zijn bijzonder positief. “Hoewel het trainingsprogramma behoorlijk intensief is, vinden mensen het prettig om zelf een bijdrage te kunnen leveren aan hun herstel. Wanneer je kanker hebt, ben je in zoveel opzichten afhankelijk van anderen. Dan is het heel fijn als je zelf iets kunt doen. En al helemaal als je merkt dat je je door die inspanningen fitter gaat voelen.”

Rusten
Het Weerter ziekenhuis hoopt het trainingsprogramma op korte termijn ook in te kunnen zetten voor patiënten met andere soorten kanker, zoals borstkanker. Daarbij willen we graag zorgverleners in de eerste lijn bij dit programma betrekken. Om het laagdrempeliger en minder belastend te maken, zou het fijn zijn als mensen ook onder begeleiding van hun eigen fysiotherapeut kunnen trainen”, zegt Marieke.

Naast intensief bewegen en zorgen voor een optimale voeding is voldoende rust volgens de sportarts erg belangrijk. “Na inspanning moet het lichaam ook de tijd krijgen om te herstellen. Een goede nachtrust is van onschatbare waarde.”


Gezondheidskrant SJG Weert - december 2021 - nummer 3 - pagina 1 - 3

Fit en sterk darmkanker te lijf
Suus Lima zorgde ervoor dat zij voor de operatie zo fit mogelijk was