Familie Paradijs is 130 kilo lichter

1 oktober 2015

Oud-hoofdredacteur De Telegraaf en zijn zus kozen voor gastric bypass via SJG Weert

In nog geen jaar tijd raakten ze samen ruim 130 kilo kwijt. Voormalig Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs en zijn zus Edith kozen voor een gastric bypass en daarmee voor een nieuw en gezond leven. Deze zeer ingrijpende operatie vertrouwden ze toe aan bariatrisch chirurg Frank Vanhimbeeck van SJG Weert, een autoriteit in de behandeling van morbide obesitas.


De bakkerij van hun vader in de Amsterdamse Pijp deed hun familienaam eer aan. Het was een paradijs waar Sjuul en Edith als kind ongestoord konden meesmikkelen. “Gezelligheid kende geen grenzen. Lekker en ongeremd eten hoorde er gewoon bij.” Ook op latere leeftijd, toen de hectiek van het werk regelmatig en gezond eten in de weg stond, ontbrak de discipline om tijdig op de rem te trappen. Als hoofdredacteur van De Telegraaf snackte Sjuul vaak tussendoor en stelde hij de warme maaltijd tot ’s avonds laat uit. “Stond ik voordat ik naar bed ging nog een kip te braden”, memoreert de 53-jarige bakkerszoon. Zijn jongere zus Edith werd op haar 43e voor de tweede keer moeder en kreeg de zwangerschapskilo’s er niet meer vanaf. “Ik werd zwaarder en zwaarder. Na vele mislukte dieetpogingen had ik geen idee meer hoe ik het tij moest keren”, vertelt de fysiotherapeute uit het Gelderse Velp.

Het roer om
Begin 2013, Edith woog op dat moment 136 kilo, greep de Velpse de laatste reddingsboei. Ze koos voor de oplossing die haar leven voorgoed zou veranderen. Een gastric bypass, een operatie waarbij de maag wordt verkleind tot het formaat van een kiwi en via een omleiding op de dunne darm wordt aangesloten. De patiënt met morbide obesitas kan zo aanzienlijk minder eten en valt daardoor snel vele kilo’s af. De statistieken op internet leidden Edith naar bariatrisch chirurg Frank Vanhimbeeck van SJG Weert, een van de meest ervaren specialisten op dit terrein. De intake en begeleiding vonden plaats in Weert. Na de ingreep in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven kwam ze voor het herstel en de nazorg terug naar de Van Hornestad. Het resultaat was verbluffend. In nog geen jaar tijd verloor Edithbijna zestig (!) kilo. “Natuurlijk had ik kunnen kiezen voor een andere chirurg, wat dichter in de buurt. Maar ik besloot voor de arts te gaan met de beste  reputatie: Vanhimbeeck.”

Aangemoedigd door het succes van zijn zus gooide ook Sjuul - 180 kilogram schoon aan de haak - het roer om. “Ik had mezelf verslonsd, was vaak moe en had last van fysieke ongemakken. Allerlei diëten had ik gevolgd; zonder resultaat. Een gastric bypass was de enige manier om blijvend gezond te worden. Een weg met de nodige risico’s die je alleen met een ijzeren discipline succesvol kunt afleggen. Het is een avontuur. De een kan bepaalde voeding wel verdragen, de ander niet. Alles verandert, zelfs je smaak; je moet het allemaal opnieuw ontdekken”, vertelt de gewezen hoofdredacteur die bijna dertig jaar ‘getrouwd’ was met de krant van Wakker Nederland en afgelopen voorjaar vertrok na een diepgaand conflict met de directie.

Persoonlijke aandacht
Vol lof is de Amsterdammer over dokter Frank Vanhimbeeck van SJG Weert die hem ´gastvrij´ ontving en ´voortreffelijk´ heeft geholpen. “Een bescheiden man die heel goed en rustig uitlegde wat hij ging doen.” Ook over de hele begeleiding eromheen door de diëtist, internist, psycholoog en obesitasverpleegkundige is Sjuul Paradijs zeer tevreden. “Heel rustig en met veel persoonlijke aandacht. Tijdens mijn herstel kreeg ik last van een maagontsteking. Ik stuurde dokter Vanhimbeeck op zondag een WhatsAppje en kreeg diezelfde dag via de App een advies terug. Geweldig!” Tot op de dag van vandaag houden broer en zus Paradijs zich keurig aan de strenge eet- en leefregels. Vijf tot zes kleine en gezonde porties per dag, vooral groente, fruit of magere kwark. Zo min mogelijk vetten, suikers en koolzuurhoudende dranken om lichamelijke reacties, zoals zweten, hartkloppingen en diarree te voorkomen. En veel sporten.

Na de chirurgische ingreep in oktober 2013 raakte Sjuul Paradijs in een jaar tijd ruim zeventig (!) kilo kwijt. “Doordat ik elke dag op de crosstrainer stond, vlogen de kilo’s er vanaf. Soms wel vijf kilo per week.” De gastric bypass heeft letterlijk een ander mens van hem gemaakt. Bekenden die Sjuul een tijd niet hadden gezien, liepen hem gewoon voorbij omdat ze ‘m niet meer herkenden. Een oud-collega memoreert dat Sjuul na een afspraak in Roermond nog snel even een nieuwe winterjas wilde scoren. “In de oude kon hij kamperen”, zei hij. À la carte. Bij zijn vaste Chinees in Amsterdam komt de bakkerszoon niet meer. “Vroeger ging ik met mijn zoontje wel eens naar een all-youcan-eat sushibar. Dan aten we ons helemaal stijf. Een tijd geleden waren we in datzelfde restaurant en zei ik: we gaan voor à la carte. Er zit nu een rem op. Vol is vol, en dat is maar goed ook. Ik heb me lichamelijk nog nooit zo goed gevoeld.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 3  •  oktober 2015  •  pag. 10-11

Familie Paradijs is 130 kilo lichter