Els Abbas: ‘‘Het was mijn tijd nog niet"

1 maart 2014

Snel weer op de been na baarmoederverwijdering in SJG Weert.

Dankzij een verbeterde techniek herstellen vrouwen met baarmoederkanker veel sneller en zonder noemenswaardige pijn van hun operatie. Els Abbas (63) spreekt uit ervaring na haar ingreep in SJG Weert. Daar zit je dan, oog in oog met de gynaecoloog. Het vonnis is hard, zeg maar gerust  meedogenloos. Je hebt een agressieve vorm van baarmoederkanker. De enige ontsnappingsroute: een operatie waarbij de baarmoeder én eierstokken worden verwijderd.


Els Abbas uit Weert kreeg dit nieuws in maart vorig jaar voor haar kiezen. Na een paar hele zware dagen zet de Weertse de knop om. “Ik besloot te gaan vechten. Voor mijn man, mijn twee kinderen en alle vrienden die me door dik en dun steunden. Daarbij moest ik de belofte aan mijn dochter Sonja inlossen. Als zij ooit moeder zou worden en weer ging werken, zou ik voor haar baby zorgen. Dat was de afspraak. Ik kon niet doodgaan, ik moest er zijn voor mijn kleinkind.”

In afwachting van haar ziekenhuisopname pakt Els de draad weer op. Positief als altijd. “Natuurlijk moest ik even slikken bij het idee dat mijn baarmoeder eruit werd gehaald. ‘Het zakje waar jullie in hebben gezeten, heb ik straks niet meer’, zo vertelde ik de kinderen. Maar bang voor de operatie ben ik geen moment geweest. Er zat iets in mijn lichaam dat er uit moest. En wel zo snel mogelijk.”

Snel herstel
Eind maart gaat Els in SJG Weert onder het mes. Dankzij een nieuwe, sterk verbeterde operatietechniek kan ze de volgende dag alweer naar huis. De gynaecoloog knipt de baarmoeder via een kijkbuisje los waarna deze vaginaal wordt verwijderd. Geen ingrijpende keizersnede dus maar slechts vier kleine gaatjes in de buik. Els: “Ik heb geen pijn gehad en was direct weer op de been. De eerste dagen na de operatie ben ik met m’n man al een stukje gaan lopen langs de Noorderplas. En na enkele weken heb ik met vriendinnen weer een mooie fietstocht gemaakt.” De Weertse is vol lof over de zorg en begeleiding in het Weerter ziekenhuis. “De gynaecoloog en verpleegkundigen waren ontzettend aardig en legden duidelijk uit wat er ging gebeuren. Ik ben voor tweehonderd procent tevreden. Daarbij heb ik het geluk gehad dat ik er op tijd bij was. Doordat de tumor nog mooi ingekapseld zat in de baarmoeder waren er geen bestralingen nodig.”

Sparen waar mogelijk
Tegen kwaadaardige tumoren in dit deel van het vrouwenlichaam bestaat helaas nog maar één remedie: het verwijderen van de baarmoeder en de eierstokken, waar nodig gevolgd door radiotherapie. Een emotionele ingreep, zeker voor vrouwen met een kinderwens. Daarbij zorgt het verlies van de eierstokken ervoor dat zij direct in de overgang komen. Soms kan het ook bij goedaardige afwijkingen noodzakelijk zijn om de baarmoeder te verwijderen, met name wanneer deze door vleesbomen sterk vergroot is. Bij verzakkingen of hevig vaginaal bloedverlies is deze rigoureuze ingreep tegenwoordig nog maar zelden nodig omdat er andere, patiëntvriendelijkere oplossingen zijn. De gynaecologen van SJG Weert gaan met de grootst mogelijke zorgvuldigheid te werk en doen er alles aan om de baarmoeder te sparen. Verwijdering komt pas in beeld als er geen andere alternatieven zijn.

Verjaardagscadeau
Bij Els Abbas waren die alternatieven er helaas niet. Maar de Weertse bleef positief en richtte het vizier op de toekomst. Met succes. Els gaat nu om de vier maanden voor controle naar de gynaecoloog. “Mijn verjaardag, op 31 augustus, was toch wel bijzonder. Op zo’n dag besef je hoeveel geluk je hebt gehad. Kennelijk was het mijn tijd nog niet. Meer dan ooit ga ik erop uit en geniet ik van de wandelingen met mijn man langs de Noorderplas.” Het mooiste verjaardagscadeau kreeg ze van haar dochter Sonja. Verpakt in vier woorden: ‘Mam, ik ben zwanger.’


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 1  •  maart 2014  •  pag. 3

Els Abbas: ‘‘Het was mijn tijd nog niet