Eindelijk verlost van de zure oprispingen

8 mei 2023

Brandend maagzuur. Jet Tegels-Bos (68) wist lange tijd niet beter dan dat ze er maar mee moest leven. Totdat vorig jaar de oorzaak van haar refluxklachten werd opgespoord. Na een operatie in SJG Weert is de Vlodropse inmiddels verlost van de zure oprispingen.

Jarenlang speelden de zure oprispingen haar parten. Vooral ’s nachts. “Ik zat vaak rechtop in bed. Of ik ging naar beneden om een extra maagbeschermer te nemen. Erg vervelend maar niets aan te doen, dacht ik. Die klachten horen kennelijk bij mij. Ik moet gewoon opletten met wat ik eet en drink. Geen zware maaltijden en ook niet meer dan één glaasje wijn.”

Inmiddels weet Jet wel beter. Door een toevallige samenloop van omstandigheden hoorde de Vlodropse vorig jaar wat de oorzaak was van haar reflux-klachten. Bij de medische voorbereidingen van haar knieoperatie bleek dat ze een ijzertekort had.

Aanvullend darmonderzoek wees op een  middenrifbreuk. Een veel voorkomend probleem dat vaak in de familie zit en meestal ook spontaan ontstaat. Het sluitspiertje tussen de slokdarm en haar maag werkt niet goed meer, waardoor de  maag door het middenrif omhoogkomt. Met opkomend maagzuur tot gevolg.

Een ander mens
Reflux-klachten worden vaak nog onderschat. De zure oprispingen zorgen niet alleen voor veel pijn en ongemak, maar kunnen op de langere termijn ook blijvende schade aan de slokdarm en longen veroorzaken. Niet alle patiënten met een middenrifbreuk hebben overigens last van zuurklachten. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld pijn achter het borstbeen en hebben hinder van het feit dat het eten niet goed zakt.

SJG Weert heeft een speciaal traject opgezet voor reflux-klachten. De maag-darm-lever-artsen en chirurgen beoordelen samen wat de beste behandeling is. Dat kan bijvoorbeeld medicatie zijn, al is dit niet voor alle patiënten de meest gewenste oplossing. Niet iedereen wil een leven lang  afhankelijk zijn van medicijnen. Als reflux veroorzaakt wordt door een middenrifbreuk is er sowieso een chirurgische ingreep nodig om de breuk te dichten en een nieuw klepje te maken. Niet elke patiënt bij wie deze diagnose gesteld wordt, kan zomaar direct geopereerd worden. Jet moest eerst op dieet. In 2,5 maand tijd viel ze 15 kilo af. Daarmee zette zij zelf het sein voor de ingreep op groen. Op 15 februari jongstleden werd de Vlodropse geopereerd door chirurg Frank Vanhimbeeck. De volgende ochtend mocht zij alweer naar huis. Ze voelt zich nu een ander mens. “Ik heb twee nieuwe knieën en ook geen last meer van brandend maagzuur”, lacht Jet die bijzonder tevreden is over de zorg en begeleiding in het Weerter ziekenhuis. “De klachten zijn volledig verdwenen. Daar ben ik écht blij mee. Als ik dit toen had geweten, was ik meteen naar de dokter gegaan.”

Adviezen bij brandend maagzuur

  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht
  • Eet voldoende vezels, drink voldoende en beweeg regelmatig om verstopping te voorkomen
  • Eet en drink niet meer kort voordat je gaat slapen
  • Vermijd grote en vette maaltijden; eet kleinere porties verdeeld over de dag
  • Vermijd alcohol, chocola, pepermunt, citrusvruchten en scherpe kruiden
  • Stop met roken

Gezondheidskrant SJG Weert - mei 2023 - nummer 1 - pagina 1

Eindelijk verlost van de zure oprispingen
Jet Tegels-Bos voelt zich een ander mens na de operatie aan middenrifbreuk.