Een nieuwe hartklep op je 94e

1 december 2015

Op 25 oktober 2016 bereikte ons het bericht dat Twan Schoenmakers is overleden. In de zomer van 2015 kreeg hij nog een nieuwe hartklep waar hij heel blij mee was omdat het de kwaliteit van zijn leven aanzienelijk verbeterde. Lees hier het verhaal dat hij eind 2015 in de Gezondheidskrant vertelde. 

Weertenaar Twan Schoenmaekers kreeg in de zomer van 2015 een nieuwe hartklep in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Voor zijn herstel ging hij terug naar ‘zijn eigen’ SJG Weert. Op de ochtend van zijn ontslag trakteerde hij het  ziekenhuispersoneel op Weerter vlaai. Ter ere van zijn 94e (!) verjaardag. “En als dank voor de geweldige zorg en begeleiding.”


Hij werd geboren in 1921, het jaar waarin Albert Einstein de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontving. 94 jaar later bewoont Twan Schoenmaekers nog zijn eigen appartement in de wijk Graswinkel en neemt hij elke morgen de trap om de post te halen. “Mijn rug is wat stijf, maar dat was-ie voor de operatie ook al”, lacht de Weertenaar die in 1957 regeerde over De Rogstaekers en daarmee de oudste nog levende stadsprins is van Weert.

Vernauwde hartklep
De geest is nog onverminderd scherp en zijn lichaam lijkt wel van roestvrij staal. Rond zijn tachtigste kreeg Twan voor het eerst problemen met zijn hart. Milde klachten die met medicijnen goed waren te behandelen. Een jaar geleden, op zijn 93e, werden de klachten ernstiger als gevolg van een vernauwing in zijn hartklep. Tijdens de jaarlijkse Senaat, de bijeenkomst van ereleden van De Rogstaekers, werd hij onwel. “Ik kreeg het benauwd en had last van hartkloppingen.” De huisarts constateerde een hartruis en verwees hem voor verder onderzoek naar het ziekenhuis. Twan kreeg een pacemaker, maar de klachten hielden aan. “Na tien meter lopen, was ik buiten adem.”

Oersterk
De cardiologen van SJG Weert legden hierop contact met hun collega’s van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, dat toonaangevend is in de behandeling van complexe hartaandoeningen. Samen bekeken ze of Twan gebaat zou zijn bij een nieuwe hartklep. “Dokter Koolen van het Catharina Ziekenhuis kwam speciaal naar Weert om te beoordelen of ik deze operatie op mijn leeftijd nog wel aankon. Een hartoperatie bij een patiënt van 93, dat had hij nog nooit meegemaakt.”

Cardioloog
André Lucassen van SJG Weert licht toe: “Normaal gesproken opereren we geen hart patiënten op deze hoge leeftijd  omdat de risico’s op complicaties veel groter zijn. We zijn daar zeer terughoudend in. Maar Twan was zó sterk en vitaal dat we de operatie aandurfden. We hebben voor hem een uitzondering gemaakt. Daarbij is de operatietechniek de laatste jaren enorm verbeterd waardoor de ingreep voor patiënten veel minder ingrijpend en risicovol is. In het verleden moest je voor een nieuwe hartklep aan de hartlongmachine, tegenwoordig wordt het klepje via de lies ingebracht.”

Symbool
Twans operatie, eind juni, liep gesmeerd. De 93-jarige Weertenaar werd onthaald als ‘de kampioen van Eindhoven’ en herstelde razendsnel. Volgens cardioloog Lucassen belichaamt Twan Schoenmaekers de vooruitgang in de medische techniek en staat hij symbool voor de uitstekende samenwerking tussen SJG Weert en het Catharina Ziekenhuis. Zelf is de patiënt ook vol lof over deze samenwerking. “Ik werd onderzocht en begeleid in Weert, ging naar Eindhoven voor de operatie en keerde een paar dagen later voor mijn verdere herstel terug naar Weert. Een week na de ingreep mocht ik al naar huis. Ik ben 100 procent tevreden over de behandeling. De artsen en verpleegkundigen in Weert en Eindhoven waren geweldig en stemden alles goed op elkaar af. Samen vormen ze een topteam!”

Op naar de 100
Breed grijnzend zit hij aan de keukentafel. Kop koffie binnen handbereik, de iPad op schoot. Twan Schoenmaekers voelt zich als herboren en is vastbesloten de eeuw vol te maken. “Ik heb weer lucht, dus kan ik er weer op uit. Ik heb ook mijn hobby weer opgepakt: jam maken. Een keer per week ga ik naar Cardio Vita om mijn hart in conditie te houden. De laatste keer dat ik in het ziekenhuis was, zei dokter Lucassen tegen me: kom over een jaar maar weer terug.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 4  •  december 2015  •  pag. 11

Een nieuwe hartklep op je 94e