E-bikes en jongeren: tips voor ouders om risico's te verminderen

4 november 2024

In de eerste week van oktober registreerden 82 SEH's in Nederland 1.291 slachtoffers van fietsongevallen, waaronder 96 fatbike-rijders. Verontrustend is dat de helft van de fatbikeslachtoffers jonger was dan 16 jaar. Deze jongeren zijn bijzonder kwetsbaar, vooral op fatbikes, die sneller en zwaarder zijn. Jaarlijks worden er naar schatting 5.000 fatbike-rijders op de SEH behandeld, vaak met ernstige letsels zoals botbreuken, hersenbloedingen en scheuren in de buikorganen. Artsen maken zich zorgen over de impact van deze ongevallen, omdat fatbikes snelheden tot 50 km/u kunnen bereiken, wat het risico op ernstig letsel vergroot. Zij pleiten dan ook voor een helmplicht en een leeftijdsgrens van 16 jaar voor (alle) e-bikes.

Dan Thao Vy, SEH-arts bij SJG Weert, zegt: “Ook in Weert zien wij een toename in het aantal ongevallen met e-bikes met soms ernstig letsel tot gevolg. Wij hopen dat dit onderzoek bijdraagt aan eenduidige landelijke regelgeving om mensen te beschermen tegen de risico’s hiervan.”

Wat kun je als ouder doen om de risico's te verminderen?
Laat kinderen tot 16 jaar bij voorkeur op een gewone fiets rijden. Dit sluit beter aan bij hun vermogen om verkeersrisico’s in te schatten en bij hun spierontwikkeling. Als ze toch op een e-bike fietsen, zorg dan dat ze een goede fietshelm dragen. Overweeg je toch een e-bike of fatbike aan te schaffen? Koop deze dan bij een lokale ondernemer, zodat je zeker weet dat deze is beperkt tot 25 km/u, in tegenstelling tot veel illegale fatbikes die online worden verkocht. Zorg verder voor goed onderhoud en controleer regelmatig of de fiets niet tóch is opgevoerd. Maar vooral, bespreek de risico’s met je kind en maak duidelijke afspraken, zodat je kind goed voorbereid de weg op gaat.

Wil je weten wat de regels zijn voor e-bikes en fatbikes? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

E-bikes en jongeren: tips voor ouders om risico's te verminderen