Dotteren onder lokale verdoving

14 december 2021

Voor een dotterbehandeling in SJG Weert hoeven vaatpatiënten in principe niet meer onder algehele narcose. Om het herstel na de ingreep te bevorderen, kiezen steeds meer patiënten in overleg met de anesthesist voor plaatselijke verdoving.

Veel vaatpatiënten die een dotterbehandeling moeten ondergaan, zijn op leeftijd en kampen met een broze gezondheid. Naast vernauwde of afgesloten bloedvaten in het been hebben ze vaak andere medische aandoeningen, zoals diabetes of problemen met het hart, de longen of de nieren. Vanwege hun kwetsbaarheid lopen zij bij een ziekenhuisopname bovendien een verhoogd risico op complicaties, zoals een delier (acute verwardheid).

Hoewel algehele narcose anno 2021 voor iedereen veilig en verantwoord kan worden toegepast, vormt deze vorm van anesthesie voor kwetsbare patiënten natuurlijk een zwaardere belasting. “Precies om die reden bieden we nu ook de mogelijkheid om de ingreep onder plaatselijke verdoving te doen”, zegt vaatchirurg Arthur Sondakh.

Positieve ervaringen
Sinds het begin van dit jaar zijn al tientallen vaatpatiënten in SJG Weert onder lokale verdoving gedotterd.  De ervaringen zijn bijzonder positief, zegt de vaatchirurg. “Omdat patiënten niet onder narcose zijn geweest, blijven ze helder en goed aanspreekbaar. Ze kunnen direct weer eten en drinken, zijn sneller fit en sneller op de been. Daardoor heeft de ziekenhuisopname aanzienlijk minder impact. Zeker voor mensen die al ziek en kwetsbaar zijn is dat pure winst. Daarbij maakt het de zorg efficiënter doordat de patiënt minder lang in de operatiekamer hoeft te blijven.”

Een dotterbehandeling onder lokale verdoving is helemaal niet eng, verzekert de vaatchirurg. “Vóór de ingreep verdooft de anesthesist met een klein prikje het been dat gedotterd moet worden. Vervolgens verdoof ik met een prikje de lies, de plek waar ik via een katheter een minuscuul ballonnetje naar binnen schuif dat de vaatwand oprekt en de vernauwing daarmee verhelpt. Doordat de zenuwen in het been tijdelijk zijn uitgeschakeld, ervaar je geen pijn. Wil je desondanks toch liever onder algehele narcose geholpen worden? Geen probleem. Samen met de patiënt bekijkt de anesthesist welke vorm van anesthesie het meest geschikt is.” 


Gezondheidskrant SJG Weert - december 2021 - nummer 3 - pagina 7

Dotteren onder lokale verdoving