De Spoedeisende Hulp (SEH) van SJG Weert is jaarlijks voor zo’n 13.000 mensen de reddingsboei in acute medische nood. Aan het roer staan zes SEH-artsen KNMG, dokters die speciaal zijn opgeleid om patiënten met ernstige en vaak levensbedreigende klachten de eerste cruciale zorg te bieden.
Vroeger was de SEH het domein van verschillende medisch specialisten. De cardioloog bood bijvoorbeeld eerste harthulp, bij acute longproblemen werd de longarts of internist ingeseind, bij botbreuken of letseltrauma’s de orthopeed of chirurg. Elke arts keek vanuit zijn eigen vakgebied naar de patiënt. Zeker met de medische inzichten van nu was die situatie niet optimaal. Bij complexe en meervoudige acute ziektebeelden ontstond er nog wel eens twijfel rond de diagnose en behandeling. Om niets over het hoofd te zien, moesten meerdere artsen van verschillende vakgebieden dezelfde patiënt beoordelen, wat tot kostbaar tijdverlies leidde.
“We zien tegenwoordig steeds meer kwetsbare ouderen die met meerdere aandoeningen kampen.
Vaak alleenstaanden die met veel moeitenog zelfstandig wonen.”
Brede medische blik
Sinds de SEH-arts zijn intrede heeft gedaan op de eerste hulp, is dat verleden tijd en is de kwaliteit van de spoedeisende zorg sterk verbeterd. Deze artsen zijn speciaal opgeleid om ernstige acute ziektebeelden in de volle breedte te beoordelen. “En dat is nodig ook”, zegt SEH-arts Dennis Keereweer van SJG Weert. “We zien tegenwoordig steeds meer kwetsbare ouderen die met meerdere aandoeningen kampen. Vaak alleenstaanden die met veel moeite nog zelfstandig wonen. Ze hebben problemen met hun hart, longen en andere organen. Dan hoeft er nog maar iets bij te komen, zoals hoge koorts of een longontsteking en het gaat mis. Omdat hun acute ziektebeeld veroorzaakt wordt door een samenspel van factoren, is het belangrijk om naar het brede, medische plaatje te kijken, zodat we niks over het hoofd zien.”
Hoewel hun vak nog relatief jong is, hebben SEH-artsen hun meerwaarde inmiddels ruimschoots bewezen. Er komen steeds meer dokters bij en er zijn er ook steeds meer nodig. Ook in SJG Weert. In 2006 begon de eerste SEH-arts. Inmiddels zijn het er zes: Dennis Keereweer, Anita Speetgens, Susanne van Keeken, Olga Akse, Astrid Quintus en (het meest recent) Mariska van Dongen. Allen gediplomeerde SEH-artsen met een officiële registratie bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunde (KNMG).
Omdat elke seconde telt
Ondersteund door een team van toegewijde SEH-arts-assistenten, SEH-verpleegkundigen, secretaresses en vrijwillige gastvrouwen zorgen zij voor de eerste medische opvang van alle patiënten met acute en levensbedreigende aandoeningen in deze regio. Veel voorkomende ziektebeelden zijn: een herseninfarct of beroerte, pijn op de borst, hartritme- stoornissen, hevige buikpijn en ongevallenletsel; e botbreuken en wonden. “Juist die afwisseling maakt ons vak zo boeiend. Het ene moment is het rustig, het andere moment moeten we alle zeilen bijzetten en kan de wachttijd oplopen. Geloof me: op de SEH laten we niemand langer wachten dan strikt noodzakelijk is”, vertelt Anita Speetgens.
De SEH-arts praat met de patiënt, doet alle benodigde onderzoeken, stelt de eerste diagnose en start - waar nodig in overleg met vakcollega’s - direct met de behandeling. “Zeker wanneer elke seconde telt, is snel handelen cruciaal. Doordat de patiënt niet meer door verschillende artsen hoeft te worden onderzocht, is de spoedeisende zorg efficiënter geworden”, zegt Susanne van Keeken.
Zodra de eerste acute zorg is verleend en de gezondheid stabiel is, draagt de SEH de patiënt voor verdere behandeling over aan het ziekenhuis. Bijvoorbeeld aan de cardioloog of longarts. Of aan de chirurg of orthopeed als er een operatie moet worden ingepland. Dennis Keereweer: “Daarnaast werken we bij een aantal vervolgbehandelingen samen met andere gespecialiseerde centra. Mensen met ernstig traumaletsel gaan bij voorbeeld naar Maastricht UMC+, patiënten die na een hartinfarct gedotterd moeten worden naar het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.”
“Het ene moment is het rustig,
het andere moment moeten we alle zeilen bijzetten en kan de wachttijd oplopen.”
Spoedpost Weert
Sinds vorig jaar zitten de SEH en Huisartsenpost samen onder een dak in de Spoedpost Weert. Vanuit één centraal loket wordt bekeken welke spoedeisende zorg de patiënt nodig heeft. De SEH-artsen behandelen de ernstige en levensbedreigende aandoeningen, de huisartsen de lichtere acute klachten zoals oor- en blaasontstekingen, buikpijn en snijwonden. Anita Speetgens: “De eerste ervaringen zijn positief. De patiënt krijgt nu de juiste acute zorg op de juiste plek. En dat is precies de bedoeling. Een huisarts heeft expertise die een SEH-arts niet heeft. Omgekeerd geldt hetzelfde.”
Levens redden
Het aantal patiënten op de SEH mag dan de laatste jaren ongeveer gelijk blijven, door de complexiteit van ziektebeelden neemt de intensiteit van het werk flink toe. Toch kunnen de SEH-artsen van SJG Weert zich geen mooier vak voorstellen. Ze zijn opgeleid om levens te redden. Natuurlijk is het emotioneel soms zwaar. “Slecht nieuws overbrengen op de familie; het went nooit”, zegt Anita Speetgens. Ze memoreert de reanimatie van een oudere man. “Hij redde het niet, waarop ik zijn dochter moest informeren die hoogzwanger was van haar eerste kind. Op zo’n moment schiet het door je heen: deze vrouw is haar vader kwijt en haar kind zal nooit zijn opa leren kennen.
Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 3 • december 2017 • pag. 11