Dat eerste huid-op-huidcontact is zó fijn

1 juli 2016

Gentle sectio: na keizersnede blijven moeder en kind bij elkaar

Bij een geplande keizersnede in SJG Weert worden moeder en kind na de geboorte niet meer van elkaar gescheiden. Omdat het huid-op-huidcontact de onderlinge hechting bevordert, blijven ze bij elkaar. Zoals bij een natuurlijke bevalling. “Het is zó fijn om je kind vanaf het allereerste moment te ruiken, knuffelen en bij je te houden”, vertelt Anja Engels uit Weert die na een keizersnede op 13 januari zoon Daan op de borst kreeg gelegd.

In het verleden werden moeder en kind na de geboorte in de operatiekamer vrijwel direct van elkaar gescheiden. De vader ging met de verpleegkundige naar de afdeling waar de baby werd gewogen, gemeten en onderzocht, de moeder bleef voor het restant van de operatie achter in de OK en zag haar kindje pas ruim een uur later terug wanneer ze van de recovery kwam. Anja Engels ervoer het 2,5 jaar geleden bij de geboorte van haar dochter Sem. “Ze lag een paar minuutjes bij me op de borst toen de verpleegkundige haar meenam. Niet fijn als je zo snel weer afscheid moet nemen”, zo memoreert de Weertse.

De tijden, of beter gezegd de medische inzichten, zijn veranderd. Wetenschappelijk onderzoek leert dat het voor de hechting tussen moeder en kind beter is wanneer zij na de geboorte dicht bij elkaar blijven. “Moeders hebben daar ook heel veel behoefte aan”, zegt gynaecoloog Marije van de Water van SJG Weert. “Tegen deze achtergrond hebben we binnen de formatie een verpleegkundige vrijgemaakt die er de hele tijd blijft en assisteert waar nodig. Door haar aanwezigheid kan het kindje na de geboorte op moeders borst blijven.”

Gentle sectio
Anja Engels merkte het verschil in beleving tijdens de bevalling van haar zoontje Daan, afgelopen januari, die ook via een keizersnede ter wereld kwam. “Nadat Daan even op mijn borst had gelegen, legde de verpleegkundige hem op een warmtetafel in de OK. Ik kon zien hoe ze hem droog wreef, onderzocht, in een warme doek wikkelde en een mutsje opzette. Mijn vriend Bas mocht symbolisch de navelstreng doorknippen. Omdat Daan gezond was, werd hij weer terug op mijn borst gelegd. En daar bleef hij, ook tijdens het hechten van de wond en op de recovery waar Daan direct zijn eerste flesje dronk. De verpleegkundige week geen moment van onze zijde. Ze legde alles uit en stelde ons gerust. Heel fijn. Het waren namelijk hele spannende dagen. Omdat mijn bloeddruk te hoog was, werd er in de 39e week een keizersnede ingepland.”

“Als moeder en kind gezond zijn,blijven ze gewoon bij elkaar.”

Tijdens de laatste controle, op de maandag voor de ingreep, vertelde gynaecoloog Marije van de Water over de gentle sectio, ook wel de vriendelijke keizersnede genoemd. “Als moeder en kind gezond zijn, blijven ze gewoon bij elkaar. Daarnaast luisteren we goed naar andere wensen van ouders. Denk aan het maken van foto’s tijdens de operatie. Of ontspannende muziek op de achtergrond. Mogelijk nog dit jaar gaan we werken met nieuwe steriele doeken die voorzien zijn van een venster. Op die manier kan de moeder met eigen ogen zien hoe haar kind geboren wordt. Ook dát is een wens van veel ouders. Vroeger moest de patiënt zich aanpassen aan de manier van werken in het ziekenhuis, nu is het omgekeerd en organiseren we de zorg veel meer rond de patiënt.”

‘Superverpleegkundigen’
En dat wordt gewaardeerd. Anja Engels had in SJG Weert de beschikking over een eenpersoonskamer, met veel rust en privacy. “De verpleegkundigen waren super. En de keizersnede zelf verliep heel relaxt. Gynaecoloog Ivo van Dooren die de operatie uitvoerde, was oprecht betrokken en praatte gewoon dialect. Heel fijn”, vertelt de Weertse. Haar vriend Bas beleefde de geboorte van zijn zoontje in een roes. “Ik zat op een krukje achter het groene laken en weet nog dat de verpleegkundige heel vaak aan me vroeg hoe het met mij ging. Ik keek kennelijk nog witter dan Anja”, lacht hij.


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 2  •  juli 2016  •  pag. 1

Dat eerste huid-op-huidcontact is zó fijn