Collega’s voelen als familie en je krijgt alle ruimte om te groeien

1 november 2022

Klopt jouw hart voor de zorg, maar wil je meer dan alleen verplegen? Dan is het hbo-v technische leerroute iets voor jou. SJG Weert en Zuyd Hogeschool bieden je de kans om (voltijds of versneld) het vak te leren van anesthesiemedewerker of operatieassistent. In de praktijk, op de operatieafdeling van het ziekenhuis. Claudia Geelen en Lizzy Maassen gingen je al voor. In een klein, hecht team voelen zij zich als een vis in het water.

Claudia (23) voelt zich het meest in haar kracht als het spannend wordt en het uiterste van haar wordt gevraagd. Dat had ze als keepster op het voetbalveld al en die uitdaging zoekt de Stramproyse ook in de zorg. Met het hbo-diploma Verpleegkundige op zak solliciteerde de studente van Zuyd Hogeschool vorig jaar naar een tweejarige opleidingsplek als leerling-anesthesiemedewerker in SJG Weert. En met succes. “Deze wereld past helemaal bij mij”, vertelt ze. “Het onvoorspelbare. De acute en complexe situaties in de operatiekamer waar je adequaat op moet reageren. ‘s Ochtends weet je nooit hoe de dag gaat verlopen. Ik hou daar van.”

Leren in de praktijk
Ook collega-leerling Lizzy (26) uit het Noord-Limburgse Steyl geniet van die adrenaline. De spanning op de OK. De teamspirit. Zelf initiatief nemen. “Toen ik nog als verpleegkundige in de thuiszorg werkte, stond ik vooraan als er wonden verzorgd moesten worden. Daarbij ben ik erg geïnteresseerd in de anatomie van het menselijk lichaam.” Als gediplomeerd mbo-verpleegkundige volgt Lizzy nu de hbo-v technische leerroute bij Zuyd Hogeschool. In drie jaar tijd wordt ze in het Weerter ziekenhuis tot operatieassistent opgeleid. Het eerste jaar werd haar verpleegkundige kennis op hbo-niveau gebracht, inmiddels leert ze het vak van OK-assistent voornamelijk in de praktijk. Lizzy bereidt operaties voor, assisteert de operateur, reikt instrumenten en andere materialen aan, begeleidt patiënten en ziet er op toe dat alle instrumenten steriel zijn en blijven.

Collega-leerling Claudia assisteert de anesthesist bij het onder narcose brengen van de patiënt of bij het aanbrengen van plaatselijke verdoving. Daarnaast bewaakt en begeleidt ze de patiënt vóór, tijdens en na de operatie en controleert ze alle benodigde materialen en apparatuur.

Klein maar fijn
Een betere leer- en werkplek kunnen de dames zich niet voorstellen. “Je werkt in een klein, hecht team van betrokken collega’s. In een groot ziekenhuis moet je jezelf regelmatig voorstellen, hier in Weert kennen we elkaar en weten we precies wat we aan elkaar hebben. Het voelt als familie. Klein, maar fijn”, zegt Lizzy. Claudia knikt instemmend: “De begeleiding, door de praktijkcoördinatoren en werkbegeleider, is hier erg goed. De lijnen zijn kort, je kunt snel bij iemand terecht. Het voordeel van een klein ziekenhuis is ook dat je veel zelf mag doen en de ruimte krijgt om te groeien en het vak in de volle breedte te leren. KNO, chirurgie, orthopedie, urologie, enz.: op de OK in Weert werk je samen met alle snijdende specialismen. Daardoor word je allround en blijft je werk boeiend en afwisselend. Als je graag de zorg in wil, maar meer wil dan alleen verzorgen of verplegen, is dit de ideale opleiding.”

Kick
Vier dagen werken en een dag school combineren ze met een flinke portie zelfstudie: Claudia en Lizzy zijn doorzetters. Die eigenschap is ook nodig om te slagen voor het hbo-v. “Als je niet van je vak houdt en niet gedisciplineerd bent, red je het niet”, zegt Claudia. “Maar laten we ook niet overdrijven. Als je goed plant, is het goed te doen en blijft er genoeg tijd over om leuke dingen te doen. “Daarbij werk je op vrij regelmatige basis”, vult Lizzy aan. “De meeste diensten draai je overdag en je hoeft ook zeker niet elk weekend paraat te staan. Werken voor deze dames voelt niet als straf. Ze kozen met volle overtuiging voor de zorg. “Zeker bij spannende operaties blijft het een kick als alles volgens plan verloopt. Als je kunt vaststellen dat alles voor de patiënt goed is gegaan. Dat went nooit.


Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2022 - nummer 2 - pagina 13

 

Collega’s voelen als familie en je krijgt alle ruimte om te groeien
Leerling-anesthesiemedewerker Claudia (rechts) en -operatieassistent Lizzy over werken in SJG Weert