Nóg betere zorg en kortere wachttijd dankzij nieuw operatiemateriaal
Door gebruik te maken van het nieuwste en meest hoogwaardige operatiemateriaal heeft SJG Weert de behandeling van botbreuken naar het hoogste niveau gebracht. Door een efficiënte inzet van de materialen kan er bovendien doorlopend worden geopereerd waardoor de patiënt minder lang hoeft te wachten op een ingreep. Elke geplande operatie in SJG Weert begint bij de afdeling Zorgplanning. Jaarlijks melden ruim 10.000 patiënten zich bij de balie in de centrale hal om het traject richting hun ingreep in gang te zetten.
De traumachirurgen en orthopedisch chirurgen in Weert behandelen jaarlijks zo’n vierhonderd botbreuken. Vaak fracturen van de pols, schouder, sleutelbeen, enkel, knie, heup, hand en vingers. Sinds vorig jaar hebben ze in de operatiekamer de beschikking over het nieuwste en allerbeste materiaal dat er op de markt is voor de osteosynthese, de techniek waarmee gebroken botdelen aan elkaar worden vastgezet. De nieuwe pennen, schroeven en platen zijn van roestvrij staal en daarmee nog steviger dan de titanium materialen van voorheen. Daarbij is het roestvrijstalen materiaal makkelijker uit het bot te verwijderen.
“En er zijn meer voordelen”, vertelt traumachirurg René Groetelaers. “Vroeger hadden we één grote set met platen die we met een buigtang passend moesten maken. Nu hebben we voor elk deel van het lichaam een aparte set met anatomisch voorgevormde - en dus al passende - plaatjes. Daarnaast zijn er schroefjes in uiteenlopende maten: van flinterdun tot wat groter en alles daartussenin. Daardoor kunnen we preciezer werken en dringen we het risico op een hersteloperatie als gevolg van loszittende schroeven of platen verder terug.”
“We kunnen preciezer werken en dringen het risico op een hersteloperatie als gevolg van loszittende schroeven of platen verder terug.”
Kortere wachttijd
Dankzij het nieuwe osteosynthese-materiaal kan het Weerter ziekenhuis ook meer patiënten met hetzelfde breukletsel op een dag helpen. Orthopedisch chirurg Frank Rahusen legt uit: “Voorheen moest het OK-team na elke operatie enkele uren wachten tot de volledige materiaalset volgens de geldende procedure was gesteriliseerd. Ook de materialen die we niet of nauwelijks nodig hadden, moesten keer op keer worden gereinigd, hetgeen de kwaliteit natuurlijk niet ten goede kwam. Nu wordt elke pen, schroef en plaat in een aparte verpakking steriel geleverd. Materialen die we niet nodig hebben, blijven in de verpakking en hoeven dus na de ingreep ook niet meer te worden gesteriliseerd. In de tijd die we hiermee winnen, kunnen we meer mensen met hetzelfde letsel opereren, hetgeen de wachttijd voor een ingreep verkort.”
René Groetelaers vult aan: “Elke pen, schroef of plaat heeft bovendien een uniek serienummer. Mocht er in het productieproces onverhoopt iets zijn misgegaan, dan kunnen we direct traceren bij welke patiënt het betreffende materiaal is geplaatst. Die registratie wordt wettelijk verplicht. Ook in dit opzicht neemt de patiëntveiligheid dus alleen nog maar verder toe.”
“Niet elke botbreuk vereist onmiddellijk
een operatie.
Soms is het beter om enkele dagen
te wachten.”
Bij de aanschaf van de nieuwe operatiematerialen hebben de chirurgen en orthopeden gekozen voor een fabrikant die het totale pakket van pennen, schroeven en platen levert. “Eén aanspreekpunt met daarbij de maximale service. Om de kwaliteit van het materiaal continu op het hoogste peil te houden, kunnen we als het nodig is ook losse onderdelen uit het pakket vervangen. Daarbij hebben we de garantie dat er altijd voldoende materiaal in huis is zodat we patiënten met een botbreuk snel kunnen helpen.”
Niet elke botbreuk vereist onmiddellijk een operatie. Soms is het beter om enkele dagen te wachten zodat de beschadigde weefsels rond het gebroken bot (zwellingen bloeduitstortingen of blaren) de kans krijgen om te herstellen. René Groetelaers: “Daarmee verkleinen we het risico op infecties na de operatie. Zeker wanneer er een implantaat geplaatst moet worden, kunnen de gevolgen van zo’n complicatie behoorlijk ernstig zijn. Vandaar dat we het bot vaak met een gips eerst even rust geven. Na vijf tot tien dagen volgt dan de operatie.”
Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 3 • december 2017 • pag. 7