In het nieuws is er op dit moment veel aandacht voor diagnostisering van borstkanker bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Een tumor is bij hen minder zichtbaar bij een mammografie (regulier borstonderzoek). Ons borstkankerteam geeft graag antwoord op een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp.
Ik heb borstkanker en maak me zorgen naar aanleiding van het nieuws. Speelt dit ook bij mij?
In het nieuws gaat het om screening via het bevolkingsonderzoek van vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel tussen 50 en 75 jaar. Dat zijn vrouwen bij wie er geen verdenking is op borstkanker. Het gaat dus niet om patiënten onder behandeling.
Wordt de dichtheid van borstklierweefsel in SJG Weert onderzocht?
In ons ziekenhuis wordt er een mammografie gemaakt waarvan een 3D-scan (een zogeheten tomosynthese) een standaard onderdeel is. Daarnaast maken wij, afhankelijk van de klacht en ook bij dicht klierweefsel (densiteit C en D) een aanvullende echografie van uw borst(en). In het onderzoek en de beoordeling ervan houden we dus rekening met de dichtheid van uw borsten. De dichtheid van uw klierweefsel rapporteren wij in het onderzoeksverslag. Indien aanvullend onderzoek (zoals MRI) nodig is, omdat mammografie en echo niet goed beoordeelbaar zijn, wordt dit laagdrempelig door de radioloog geadviseerd. Een MRI-scan wordt ook gemaakt bij een combinatie van dicht klierweefsel en als er veel borstkanker in de familie voorkomt (dus bij hoog familierisico).
Wat is de dichtheid van mijn borstklierweefsel (mammadensiteit)?
Heeft u in het verleden borstonderzoek in SJG Weert gehad? Dan staat de mammadensiteit vermeld in uw medisch dossier in ons ziekenhuis. U kunt dit teruglezen in het onderzoeksverslag op MijnSJG.
Ik heb dicht borstklierweefsel. Is er extra controle nodig?
Het is raadzaam om u, ongedacht de dichtheid van het klierweefsel, om de paar jaar te laten screenen. Bij geconstateerd dicht klierweefsel raden wij vrouwen aan om screening niet via het bevolkingsonderzoek, maar via de huisarts te laten plaatsvinden met een combinatie van mammografie en echografie.
Wanneer is er sprake van dicht borstklierweefsel?
Hiervoor is landelijk de volgende beschrijving vastgelegd:
Mammadensiteit A: vrijwel volledig opgebouwd uit vet. Mammografie werkt goed.
Mammadensiteit B: matig dicht borstklierweefsel.
Mammadensiteit C: dicht borstklierweefsel. Kleine afwijkingen kunnen minder goed waargenomen worden (worden verhuld door het dichte klierweefsel)
Mammadensiteit D: zeer dicht borstklierweefsel. De sensitiviteit van de mammografie is verlaagd.
De categorie D is de groep vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel.
Verandert er iets voor vrouwen met dicht borstklierweefsel?
In Nederland vindt wetenschappelijk onderzoek plaats naar screening bij vrouwen met zeer dicht klierweefsel. In het najaar wordt gestart met een proefbevolkingsonderzoek naar zeer dicht (dens) klierweefsel, de DENSE-2 studie. De deelnemers voor deze studie worden willekeurig uitgenodigd door Bevolkingsonderzoek Nederland, je kunt je dus níet zelf aanmelden. Dit zorgt ervoor dat het onderzoek wetenschappelijk valide (betrouwbaar) is.
Ontvangt u een oproep voor het bevolkingsonderzoek? Ons advies is om hier altijd gebruik van te maken! Veruit de meeste tumoren worden wel via een mammografie geconstateerd.