Blog van onze bestuurder: "Mijn kerstwens: een welverdiend moment van rust voor iedereen"

22 december 2020Patiëntenzorg

“Het huis is versierd, de lampjes branden, 2021 komt in zicht. De behoefte aan Kerstmis was nog nooit zo groot. Even stilstaan, weer even tot onszelf komen.


Natuurlijk wordt het dit jaar anders dan anders. Met minder mensen rond de boom zal Kerst voor de een heel intiem en voor de ander juist leeg voelen. Daarbij is er zoveel om bij stil te staan. De wereld is radicaal veranderd. Afgelopen voorjaar werden we uit het niets geconfronteerd met een nieuw  virus. Na de zomer, toen we dachten het ergste te hebben gehad, volgde de tweede golf en inmiddels zitten we in de derde. Wat mij persoonlijk vooral raakt, is dat we leven in een tijd waarin antwoorden niet meer vanzelfsprekend zijn. Mensen zoeken voortdurend naar een verklaring voor wat er gebeurt, terwijl niemand de antwoorden nog heeft. Pas veel later zal blijken of we de juiste keuzes hebben gemaakt. Die onrust heeft zijn weerslag op iedereen, ook op de medewerkers van SJG Weert.


Net als iedereen hebben zij hun zorgen en vragen. Ook zij krijgen in hun privéleven met pijn en verdriet te maken. Ook zij verdienen het om met Kerst even aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen. En daar zit nu juist de frustratie. Kijkend naar de reusachtige berg werk die er in het ziekenhuis op hen wacht en het hoge ziekteverzuim is er nauwelijks tijd om op adem te komen. Corona houdt geen rekening met Kerst.  Hoe druk het ook is, we moeten rechtop blijven staan. En dan heb ik het niet alleen over onze artsen en verpleegkundigen, maar over iedereen in onze organisatie. De mensen van P&O, de financiële administratie, Bouw & Techniek, de schoonmakers en het management: ook van hen wordt bovenop het reguliere werk een enorme inspanning gevraagd. In tegenstelling tot in de eerste coronagolf hebben we de reguliere zorg zoveel mogelijk door laten. Er is namelijk meer dan Covid-19. Deze crisis mag niet ten koste gaan van de gezondheid van alle andere patiënten die wachten op behandeling. Je wil niet weten hoeveel respect en waardering ik heb voor al die medewerkers die hier elke dag voor strijden. Die maar blijven doorgaan.

 
Hoe 2021 er uit gaat zien? Ik durf het niet te zeggen. Hoewel het afgelopen jaar heeft geleerd dat het leven zich nauwelijks laat voorspellen, kijk ik reikhalzend uit naar de komst van het nieuwe vaccin. Voor ons ziekenhuis de ultieme kans om onze kwetsbare medemens en onszelf te beschermen en de zorg voor iedereen veilig te maken. Natuurlijk begrijp ik dat er onder collega’s nog veel vragen zijn rond het vaccin. Als bestuurder ga ik ongelooflijk mijn best doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden.  


Voor nu wil ik iedereen een prachtige kerst wensen. Tegen mijn collega’s in het ziekenhuis zeg ik: Ik hoop van harte dat ook júllie deze dagen een moment van rust vinden. Gewoon, even loskomen van de realiteit en genieten van de kleine dingen om straks weer samen met hernieuwde energie het werk te kunnen hervatten. Het is jullie zó gegund.”

 

Inge de Wit

Bestuurder SJG Weert

Blog van onze bestuurder: