Blog van onze bestuurder: "Als je samen corona bestrijdt, verdien je ook samen een bonus"

22 september 2020Algemeen, Coronavirus

Eerst was er ongeloof, toen verbijstering en inmiddels ben ik alleen nog maar boos. En ik ben niet de enige. In het hele ziekenhuis zit de pijn diep, merkte ik gisteren en vandaag tijdens een rondgang over de afdelingen.

Laat me uitleggen wat aan de hand is. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vlak voor het weekeinde een lijst openbaar gemaakt van beroepsgroepen in de zorg die in zijn ogen níet in aanmerking komen voor de beloofde coronabonus. In juni stelde het kabinet als blijk van waardering een bedrag van 1000 euro netto in het vooruitzicht aan iedereen die tijdens de eerste coronagolf heeft meegeholpen om het virus te bestrijden.

Nu, drie maanden later, maakt hetzelfde kabinet op grond van duistere criteria ineens een tweedeling. Medewerkers die afgelopen voorjaar eveneens onder extreme omstandigheden voortreffelijk werk hebben gedaan, dreigen nu te worden uitgesloten van een bonus. Zonder ook maar iemand tekort te willen doen noem ik de mensen van medische beeldvorming. In de triagetent waren zij dag en nacht bezig om verdachte coronapatiënten een CT-scan te laten ondergaan. Ik noem de operatieassistenten en anesthesiemedewerkers die op de corona-IC voor de leeuwen werden geworpen. Onze fysiotherapeuten die meehielpen met het draaien van covid-19-patiënten. Onze psychologen die collega’s mentaal ondersteunden in hun zorgen. Laten we ook de mensen van Techniek & Bouw niet vergeten die tot twee keer toe het complete ziekenhuis verbouwden en coronaproof maakten. Onze logistiek medewerkers die de kritieke afdelingen continu bevoorraadden en zorgden voor de opslag en distributie van beschermingsmiddelen. Het crisisteam dat zeven dagen per week tot ’s avonds laat aan de gang was. En onze polikliniekmedewerkers die patiënten in crisistijd naar de juiste plek begeleidden en ervoor zorgden dat ze konden beeldbellen.

Volgens het ministerie komen al deze ziekenhuismedewerkers niet in aanmerking voor de coronabonus. Dat is voor mij onverteerbaar. De beroepenlijst van VWS manoeuvreert mij als bestuurder in een onmogelijke positie en doet geen enkel recht aan de collectieve prestatie die wij afgelopen voorjaar hebben geleverd. Dat de bonusregeling meer geld kost dan gepland, het zij zo. Dat hadden ze zich in Den Haag eerder kunnen bedenken, dat kun je niet op deze manier, over de rug van al die medewerkers in de zorg, oplossen. Hoe stelt de minister zich dit voor? Dat ik nu het ziekenhuis inloop en tegen mijn mensen zeg: jij krijgt wel een bonus en jij niet? No way.

Ik weiger onderscheid te maken in beroepen, mijn waardering geldt voor iedereen. Zeker hier, in deze Midden-Limburgse regio, heeft iedereen de pijn en het verdriet van patiënten en hun families gevoeld. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook in de verpleeghuizen, de thuiszorg en andere zorgorganisaties hebben professionals alles op alles gezet om deze gezondheidscrisis te bezweren. Nooit eerder was de gezamenlijke verantwoordelijkheid zo groot.  We deden het samen en dus hebben we ook samen recht op deze bonus. Wat er nu dreigt te gebeuren, kan niet en mag niet. Ik roep dan ook iedereen in de zorg op om de minister aan zijn belofte te houden.

 

Inge de Wit

Bestuurder SJG Weert

 

Blog van onze bestuurder: