Blog: Stop de politieke correctheid: vooruit met die vaccinaties….

18 maart 2021

Geloof het of niet, maar ook in SJG Weert zijn veel zorgmedewerkers die met coronapatiënten werken nog altijd niet gevaccineerd. Ik krijg daar dagelijks vragen over van bezorgde collega’s en ik kan me hun ongeduld en frustratie levendig voorstellen. Eerlijk gezegd krijg ik het als ziekenhuisbestuurder niet meer uitgelegd.

Met het besluit om de Astra Zeneca-vaccinaties tijdelijk stop te zetten, begint nu ook mijn laatste restje geduld op te raken. Je hoeft geen expert te zijn op het gebied van vaccins en veiligheid om te begrijpen wat hier aan de hand is. De minister die een crisis bezweert met de woorden ‘We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen’ geeft geen blijk van een goed begrip van crisismanagement. Politieke correctheid lijkt in dit land boven het gezonde verstand te gaan.

Terwijl een derde coronagolf langzaam rollend en ons straks mogelijk met grote snelheid overspoelt, reageert Nederland vanuit een verkeerde modus. We hebben geen tijd om alle risico’s vooraf uit te sluiten. Het gaat om afwegingen die snelheid vergen want uitstel van de vaccinatie kost ook mensenlevens. Beste mensen in Den Haag: als vanaf vandaag niemand meer in een auto stapt, vallen er ook geen doden meer in het verkeer. Sterker nog vliegen en roken zijn vanaf dit moment dan ook niet meer mogelijk, want ook dat vergroot het risico op trombose….

Het is voor ons ziekenhuis volstrekt niet te verkopen dat niet iedereen in huis gevaccineerd wordt. Wekelijks zijn er in het land meerdere corona-uitbraken. Hoe goed we ook ons best doen, het virus kent geen grenzen en denkt niet in risico’s. Ondertussen laten we de mogelijkheden die nu voorhanden zijn om het virus zo snel mogelijk de kop in te drukken, onbenut. Risico’s worden angstvallig vermeden. Het is verkiezingstijd. Stel je voor dat iemand er iets van vindt of zich tegen je keert.  

Deze politieke correctheid gaat natuurlijk niet alleen ten koste van onze zorgmedewerkers. Er zijn veel meer beroepen waarin mensen met andere mensen in aanraking komen. En wat te denken van onze landgenoten die vanwege een kwetsbare gezondheid gekluisterd zijn aan huis en geen kant op kunnen!

 

Minister, ik roep u met klem op om alle mogelijkheden om aan vaccins te komen te benutten. Ook buiten Europa! Ik roep u op om het voorbeeld van België te volgen en een eigen koers te varen met betrekking tot Astra Zeneca. Ik roep u op  om initiatieven ter verbetering van de situatie te omarmen in plaats van in de kiem te smoren omdat het andere risico’s met zich draagt.

Tegen onze medewerkers, alle andere professionals in de zorg, ouderen en kwetsbare medemensen zeg ik: hou vol!

Inge de Wit

Bestuurder SJG Weert

Blog: Stop de politieke correctheid: vooruit met die vaccinaties….