Blijf veilig in beweging in de winter met deze tips

12 februari 2021Algemeen, Fysiotherapie, Geriatrie

Onze fysiotherapeut Rob Ketelaers is gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van (kwetsbare) ouderen. In de winter, en in het bijzonder met de kou en gladheid van deze dagen, ziet hij dat ouderen te veel stilzitten. Hoe kun je in beweging blijven met beperking van het valrisico? Rob geeft een aantal tips.

“Allereerst: probeer in beweging te blijven, ook in de winter. Stilzitten zorgt al binnen korte tijd voor achteruitgang van uw spierkracht en conditie. Die achteruitgang kan permanent zijn.

Als het erg glad is kunt u beter binnen blijven. Loop dan wat meer in huis en doe bijvoorbeeld mee met een tv-programma als Nederland in Beweging, of gebruik filmpjes op YouTube of een dvd met oefeningen. Probeer ten minste één keer per uur uit uw stoel te komen. 

Buiten kunt u letten op het volgende:

1 – Probeer gladde, ijzige wegen te vermijden. Loop alleen over paden waar zout gestrooid is en die goed verlicht zijn.

2 – Stevig schoeisel met een goed profiel zijn belangrijk voor voldoende grip.

3 – Maak eventueel gebruik van een hulpmiddel als een stok, rollator of nordic walking sticks.

4 – Gaat u met de fiets? Als u uw zadel wat lager zet en zorg ervoor de banden niet te veel opgepompt zijn, heeft u meer grip op de weg en is de kans op vallen kleiner.

5 – En tot slot: wees voorzichtig met het drinken van alcohol. Alcohol verslechtert uw evenwicht en reactievermogen. Ook worden uw spieren slapper, waardoor het risico op vallen groter wordt.

Blijf veilig in beweging in de winter met deze tips