Bevallen in een omgeving waar je je thuis voelt

28 september 2018

Wil jij bevallen in een ziekenhuis waar jouw wensen centraal staan? Waar persoonlijke aandacht en een gemoedelijke sfeer samen gaan met een hecht team van deskundige artsen en betrokken verloskundigen en verpleegkundigen? Waar gewerkt wordt volgens de nieuwste inzichten, maar waar vooral goed geluisterd wordt naar wat jij en je partner willen? Een plek waar ook je eigen verloskundige van harte welkom is om jou bij te staan tijdens je bevalling, óók als je om medische redenen bij de gynaecoloog moet bevallen? Dan ben je bij SJG Weert, net op de Limburgs-Brabantse grens, aan het juiste adres.

Op het Vrouw-Moeder-Kind centrum (VMK) in SJG Weert komt alle zorg voor vrouwen, baby’s en kinderen tot 18 jaar samen. Waar het vroeger normaal was dat de patiënt zich moest aanpassen aan de manier van werken in een ziekenhuis, is het op het VMK al jaren omgekeerd: daar waar mogelijk organiseren we de zorg rond de wensen van de patiënt.

Vriendelijke keizersnede
Een voorbeeld van die patiëntgerichte zorg is de ‘gentle sectio’, ofwel de ‘vriendelijke keizersnede’, legt SJG-gynaecoloog Marije van de Water uit. “Als moeder en kind gezond zijn, blijven ze direct na de geboorte gewoon bij elkaar. In het verleden werden moeder en  kind na de geboorte in de operatiekamer vrijwel direct van elkaar gescheiden. De vader ging met de verpleegkundige naar de afdeling waar de baby werd gewogen, gemeten en onderzocht. De moeder bleef achter in de OK en zag haar kindje pas ruim een uur later terug.”

Inmiddels leert wetenschappelijk onderzoek dat het voor de hechting tussen moeder en kind beter is wanneer zij na de geboorte dicht bij elkaar blijven. “Veel moeders hebben daar ook echt behoefte aan”, vervolgt Van de Water. “Daarom assisteert er bij ons bij een geplande keizersnede een verpleegkundige op de operatiekamer. Door haar aanwezigheid kan het kindje na de geboorte op moeders borst blijven. Ook luisteren we goed naar andere wensen van ouders. Denk aan het maken van foto’s tijdens de operatie. Of ontspannende muziek op de achtergrond.”

Op de kraamafdeling wordt gewerkt volgens dezelfde gedachte, geeft teamleider Meream Karidi aan: “We beschikken op het VMK over een aantal eenpersoonskamers, ook wel kraamsuites genoemd. Op deze kamers kan ook de partner blijven slapen. Moeder, partner en baby kunnen zo vanaf de opname tot het moment van naar huis gaan in dezelfde kamer verblijven. Ook couveusekindjes blijven zoveel mogelijk bij hun moeder op de kamer.”

Pijnbestrijding op maat
Als je bevalling nadert, is het belangrijk om na te denken over je wensen op het gebied van pijnbestrijding. Het is goed om te weten dat je binnen SJG Weert 24 uur per dag, 7 dagen per week om een ruggenprik kunt vragen. Sinds begin 2018 bieden de anesthesiologen in  SJG Weert ook de ‘walking epidural’ aan. “Door deze uitgebalanceerde vorm van pijnbestrijding ben je als zwangere vrouw tijdens je bevalling niet meer urenlang aan je bed gebonden” legt anesthesist Johannes Swalve uit. “De scherpe randjes van de weeën verdwijnen, maar je kunt, in tegenstelling tot bij een ‘gewone’ ruggenprik, wel nog gewoon zelfstandig naar het toilet of even de benen strekken in de verloskamer.” Als gaandeweg blijkt dat een sterkere vorm van pijnbestrijding nodig is, kan alsnog op de ‘gewone’ ruggenprik worden overgegaan.

Met elkaar, voor elkaar
Gynaecoloog Ivo van Dooren geeft aan vooral trots te zijn op de nauwe samenwerking met de verloskundigen in de Limburgse regio en nabij gelegen Brabantse gemeenten. “We maken flinke stappen als het gaat om integrale geboortezorg, ofwel het bij elkaar brengen en houden van alle zorgverleners rond de patiënt”, legt de gynaecoloog uit. “De lijntjes naar de verloskundigen zijn kort. Je komt alleen voor controle naar het ziekenhuis als het echt nodig is. De drempel om naar je eigen verloskundige te gaan houden we bewust laag. Bij de bevalling in het ziekenhuis is je eigen verloskundige van harte welkom. Dit geldt ook als er om medische redenen een gynaecoloog bij de bevalling aanwezig moet zijn.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 2  •  september 2018  •  pag. 13

Bevallen in een omgeving waar je je thuis voelt