Stramproyse bouwt vertrouwen weer op na melanoomkanker
Vicky Catalini (44) uit Stramproy kreeg afgelopen zomer de diagnose melanoomkanker. Ze was er op tijd bij. “Het is zó belangrijk om je lichaam regelmatig te controleren op verdachte moedervlekken.”
Ze kan het niet vaak genoeg benadrukken: “Als je ziet dat een moedervlek van vorm of kleur verandert en je vertrouwt het niet, ga dan direct naar je huisarts. Die snelheid kan achteraf wel eens mijn redding zijn geweest. Als ik een half jaar langer had gewacht, had de prognose compleet anders kunnen zijn.’
Vicky Catalini constateerde eind juli een rood plekje in de moedervlek op haar linker bovenbeen. “De vlek bloedde en jeukte niet en deed ook geen pijn, maar voor de zekerheid ben ik toch maar even naar de huisarts gegaan. Die twijfelde, net als ik. Bezorgd was ik op dat moment totaal niet. Ik heb in het verleden al verschillende moedervlekken laten weghalen en die bleken allemaal goedaardig.”
Snel handelen
Na haar zomervakantie, eind augustus verwijderde de huisarts de moedervlek op haar been, waarna het weefsel door de patholoog in het Weerter ziekenhuis werd onderzocht. Acht dagen later kreeg Vicky de uitslag. Er waren kwaadaardige cellen ontdekt. “Natuurlijk schrok ik even. Maar tegelijkertijd dacht ik: het is huidkanker, dat kunnen ze over het algemeen goed behandelen.”
De volgende dag al kon de Stramproyse terecht bij dermatoloog Pi Van de Venne in SJG Weert. Van hem hoorde Vicky de definitieve diagnose. Ze had een melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker die snel behandeld moet worden. Haar geluk: de tumor verkeerde nog in een begin stadium. Hoewel de dermatoloog bij het lichamelijk onderzoek geen andere verdachte plekjes aantrof en ook de lymfelieren niet verdikt waren, nam hij het zekere voor het onzekere. Nog diezelfde middag werd het littekenweefsel rond de verwijderde moedervlek ruimer en tot op het spierweefsel uitgesneden.
Wees mondig
“Pas later, toen ik weer thuis was, begon het tot me door te dringen wat er was gebeurd. Er was een melanoom weggehaald. Vreemd genoeg voelde ik geen opluchting. Ik begon te twijfelen en me zorgen te maken. Was alles wel écht goed verwijderd? Kanker zit bij ons in de familie. Mijn moeder is twee keer geopereerd vanwege darmkanker. Ze was helemaal genezen, dacht ze, maar toch kwam de kanker terug. Dat scenario bleef maar door mijn hoofd spoken. Je vertrouwen loopt toch een behoorlijke deuk op.”
Omdat Vicky dringend behoefte had aan rust en zekerheid, maakte ze een nieuwe afspraak bij haar huisarts en dermatoloog. “Ik kan dat iedereen aanraden die zich zorgen maakt. Wees mondig. Stel je vragen. Het heeft mij enorm geholpen. Dokter Pi Van de Venne legde alles haarfijn uit, beantwoordde mijn vragen en stelde me gerust. De melanoom is helemaal weg. Uit voorzorg heeft hij afgelopen oktober nog twee andere moedervlekken verwijderd: die bleken goedaardig.”
Het onderzoek en de behandeling van melanoomkanker loopt volledig gestroomlijnd in SJG Weert. Alle protocollen en afspraken zijn vastgelegd in een zorgpad dat erop is gericht om de patiënt zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden en deze vorm van kanker effectief te behandelen.
Zelfcontrole
De diagnose melanoomkanker heeft Vicky nóg alerter gemaakt. “Omdat ik van nature veel moedervlekken heb, ging ik al elk jaar voor controle naar de huisarts. Nu controleer ik mijn huid ook thuis zeer regelmatig op verdachte plekjes. Ik realiseer me dat ik de rest van mijn leven moet vertrouwen op het oog van mezelf en van anderen.”
De ernst van huidkanker wordt nog regelmatig onderschat, zo heeft ook Vicky aan den lijve ervaren. “Mensen doen er nogal luchtig over. Natuurlijk, de meeste vormen van huidkanker zijn goed te behandelen, maar met een melanoom is het belangrijk dat je er snel bij bent. Wat dat betreft, heb ik geluk gehad dat ik dat verdachte plekje vroegtijdig heb ontdekt.”
Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 3 • december 2017 • pag. 1