Artrose vraagt om een totaaloplossing

21 december 2020

SJG Weert is in deze regio hét expertisecentrum voor de behandeling van artrose- en andere (slijtage)klachten aan het bewegingsapparaat. “Omdat elke patiënt anders is en iets anders wenst, kijken wij naar het totaalplaatje en zoeken we samen naar de beste oplossing. Een operatie komt pas in beeld als andere behandelingen geen verlichting meer bieden”, vertelt orthopedisch chirurg Joost den Teuling.

Jaarlijks vinden ruim 2500 mensen met slijtageklachten aan de knie of heup via de huisarts hun weg naar SJG Weert. Onder hen ouderen die door artrose zijn belemmerd, maar ook vitale veertigers en vijftigers die door gewrichtsslijtage in meer of mindere mate beperkt worden in hun bewegingsvrijheid. Ook de ernst van de klachten is per persoon en leeftijdsgroep verschillend. Waar de een merkt dat hij wat minder intensief kan sporten, ervaarteen ander al hevige pijn bij het traplopen.

Oplossingen op maat
Omdat er voor artrose geen standaardaanpak bestaat, heeft SJG Weert alle kennis op dit terrein in één behandelcentrum gebundeld. Binnen het Centrum Bewegen werken alle specialisten die nodig zijn om klachten aan het bewegingsapparaat te verlichten of verhelpen, samen. Sportartsen fysiotherapeuten, orthopedisch chirurgen, verpleegkundigen en revalidatieartsen vormen één team en versterken elkaar waar het kan. “Op basis van de klachten, de medische voorgeschiedenis en het stadium van de artrose bekijken we welke professional de patiënt het beste kan helpen.

Een vitale veertiger met beginnende artrose die graag wil blijven tennissen, is het beste af bij de sportarts en/of fysiotherapeut.

Iemand met ernstige slijtageklachten die al een lange weg van fysio en pijnstillers achter de rug heeft, gaat naar de orthopedisch chirurg om de mogelijkheden voor een kunstknie of -heup te bespreken. Per patiënt is het maatwerk en bekijken we samen wat het doel van de behandeling moet zijn”, vertelt de orthopedisch chirurg.

De kracht van samen
“Klopt helemaal”, zegt sportarts Marieke Brinkman. “Als de patiënt met artroseklachten bij mij komt, kijk ik naar het totaalplaatje. Dus niet alleen naar het knie- of heupgewricht, maar naar alle factoren eromheen die de klachten kunnen veroorzaken, in stand houden of versterken.

Denk aan de stand en het functioneren van de voet, de spierlengte en lenigheid, maar ook aan gewicht, leefstijl en eerdere blessures. Op basis van het hele plaatje kom ik tot een medisch advies en bepaal ik samen met de patiënt het beweegdoel. Als iemand bijvoorbeeld fanatiek tennist, bekijken we of we de ambities iets kunnen bijstellen. Je kunt bijvoorbeeld ook gaan dubbelen om het gewricht minder te belasten. Of kiezen voor een zachtere ondergrond, aangepast schoeisel of materiaal. Per patiënt bekijken we wat de beste oplossing is. Vandaar ook dat we korte lijntjes hebben met de fysiotherapeuten en de podotherapeut in het ziekenhuis.”

“Dit is een mooi voorbeeld van hoe we elkaar binnen ons centrum versterken”, vult orthopedisch chirurg Joost aan.

“Vanuit mijn vakgebied focus ik vooral op het gewricht. De sportarts kijkt breder. Mocht er naast de artrose meer aan de hand zijn, dan staan ook andere specialisten, zoals de cardioloog of longarts, tot onze beschikking. Dat is een groot voordeel van dit ziekenhuis. We hebben alle expertise in huis en we kennen elkaar. Als het nodig is kunnen we heel snel schakelen.”

Eerlijke verwachtingen
Een operatie is nooit een doel op zich, stelt de orthopeed. “Eerst bekijken we of we de klachten via fysiotherapie en gerichte bewegingsadviezen kunnen verlichten. Aanvullend is er de mogelijkheid tot pijnstillende en ontstekingsremmende injecties. Lang niet iedereen die bij ons binnenkomt, hoeft dus onder het mes. Een knie- of heupprothese komt pas in beeld wanneer de pijnklachten verergeren en er geen serieuze behandelalternatieven meer zijn.”

Sportarts Marieke vult aan. “Het belangrijkste voor ons is dat de patiënt zich gezond en goed voelt bij het behandeldoel dat we samenstellen. Dat wil zeggen dat we denken in mogelijkheden, in wat iemand nog wél in plaats van niet meer kan. Tegelijkertijd draaien we niet om de realiteit heen. Als het doel niet haalbaar is, dan zeggen we dat. Eerlijke verwachtingen, daar heeft de patiënt namelijk het meeste aan.”

Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 3 • december 2020 • pag. 11

Artrose vraagt om een totaaloplossing