Aneurysma aan de buikslagader

14 december 2021

‘Het is fijn als je specialist eerst mens is en dan pas dokter’

De vaatchirurgen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en SJG Weert werken intensief samen. Bij complexe operaties, zoals een aneurysma, staan ze schouder aan schouder in het Hartvaatcentrum in Eindhoven. Hierdoor kunnen patiënten in Zuidoost-Nederland te allen tijde rekenen op de meest gespecialiseerde vaatzorg. Wim Maas (76) uit Nederweert plukte vorig jaar de vruchten van die medische kruisbestuiving.

Hoewel hij van nature nuchter is, moest Wim toch even slikken toen internist Vikash Marapin hem in 2019 na een routinecontrole vertelde dat hij een aneurysma had. Een uitstulping in de buikslagader die - als ze te groot wordt, kan gaan scheuren, met alle gevolgen van dien. “Toch ben ik geen moment van slag geweest”, zegt de Nederweertenaar. “Het aneurysma was nog klein en ik voelde me prima. Daarbij schakelde de internist onmiddellijk met de vaatchirurg, dokter Sondakh. Die legde heel rustig uit wat er aan de hand was en vertelde dat hij mijn gezondheid via regelmatige echo’s scherp in de gaten ging houden. Zolang er geen direct gevaar was, hoefde ik niet geopereerd te worden.” Wim vergelijkt een aneurysma met de binnenband van een fiets. “Als daar een uitstulping in zit, weet je dat er een keer een nieuwe band op moet. Tot die tijd kun je met die zwakke plek nog gewoon thuiskomen. Natuurlijk waren die onderzoeken elke keer even spannend. Maar gelukkig hoefde ik nooit lang te wachten. Na de echo kon ik direct terug naar de dokter voor de uitslag. Dat was prettig.”

Rust en vertrouwen
Uit de laatste echo, begin 2020, bleek de kritische grens in zicht te zijn gekomen. Met een diameter van 5,6 centimeter was er een operatie nodig, vertelde de vaatchirurg. “Ook nu voelde ik geen paniek. Dokter Sondakh leefde en dacht met me mee en legde uit hoe het traject eruit zag. Samen met zijn collega-vaatchirurg dr. Cuijpers ging hij me opereren in het Hartvaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De vaatchirurgen van beide ziekenhuizen werken intensief samen. Ik kan je zeggen: die uitleg gaf rust en wekte veel vertrouwen. Twee specialisten weten altijd meer dan één. Zo simpel is het gewoon. Ik heb er geen verstand van, zij des te meer. Dan kun je maar één ding doen: jezelf overgeven.”

In de spreekkamer was zelfs ruimte voor een relativerende knipoog. “Toen de dokter me een plaatje liet zien van de kunststof vaatprothese die hij zou plaatsen, zei ik: ‘Ik zal thuis eens kijken of ik nog een paar slangen heb liggen’. Een beetje humor kan geen kwaad toch? Dat is mijn manier om met stressvolle situaties om te gaan.”

Snel herstel
Na alle voorbereidende onderzoeken in SJG Weert werd Wim in juni 2020 in Eindhoven geopereerd. Waar een aneurysma vroeger via een grote buikoperatie werd verholpen, gebeurt dat tegenwoordig door middel van twee sneetjes in de lies. “Dat zorgt voor een aanzienlijk sneller herstel. De volgende ochtend mocht ik alweer naar huis”, vertelt Wim die met grote tevredenheid terugkijkt op de zorg en begeleiding in Weert en Eindhoven. “Mijn behandelend artsen verdienen een vette pluim. Ze tonen zich op de eerste plaats mens, en dan pas dokter. Zó hoort het te gaan.” 

Anderhalf jaar na zijn ingreep verkeert Wim in blakende gezondheid. “Voor dit interview en de foto heb ik mijn nette kleren aangedaan. Straks gaat mijn overall weer aan. Ik ben het huis van mijn zoon in Nederweert aan het verbouwen.”


Gezondheidskrant SJG Weert - december 2021 - nummer 3 - pagina 7 

Aneurysma aan de buikslagader
Na zijn operatie voelt Wim Maas zich weer gezond en energiek