Alles werd perfect geregeld

1 december 2015

Casemanagers als gids voor patiënten

Als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt, is het bijzonder prettig dat je precies weet waar je aan toe bent en wat er gaat gebeuren. In SJG Weert is casemanager Sandra Janssen de gids die patiënten bij de hand neemt in een zorgpad dat van A tot Z is uitgestippeld. Ivonne Dils (63) uit Weert weet uit ervaring hoe waardevol dat is.


En toen stond de wereld even stil Ivonne Dils uit Weert kreeg in december 2013 de diagnose borstkanker. Ze voelde zich fit, had nergens last van, maar het onderzoek op de Mammapoli van SJG Weert liet er geen misverstand over bestaan. Het verdachte knobbeltje in haar rechterborst dat eerder die maand bij het bevolkingsonderzoek was ontdekt, was kwaadaardig. Een paar dagen had Ivonne nodig om de klap te verwerken.“En toen dacht ik: het wordt toch gewoon Kerst. Ik had maar één doel. Die kanker moet eruit. Zo snel mogelijk.”

De Weertse maakte zich op voor een intensieve behandeling. Te beginnen met een borstsparende operatie waarbij naast de tumor ook een lymfeklier in haar oksel werd verwijderd. Daarna 22 bestralingen, gevolgd door zes chemokuren en een immunotherapie van een jaar; 18 kuren driewekelijks. Afgelopen zomer had ze na ruim anderhalf jaar haar laatste behandeling.

Aan tafel zit een sterke vrouw die met een positief gevoel terugkijkt op de afgelopen twee jaar. “In de medische rollercoaster waarin ik belandde, hoefde ik zelf niet na te denken. Vanaf het eerste moment dat ik op de Mammapoli kwam, werd alles voor me geregeld; inclusief het taxivervoer naar Venlo waar ik ben bestraald. Alle afspraken in het ziekenhuis - en geloof me: dat waren er veel - stonden keurig op papier en werden zo op elkaar afgestemd dat ik niet vaker hoefde te komen dan noodzakelijk. Maar misschien nog wel belangrijker is de benadering. Die was warm, persoonlijk en integer.

Maar ook professioneel en duidelijk. Je bent als patiënt op de Mammapoli geen nummer. Je ziet steeds hetzelfde gezicht, weet precies wie je tegenover je hebt en kunt alles vragen wat je op je lever hebt. Zeker in moeilijke momenten gaf dat veel rust en vertrouwen.”

Vanaf het eerste moment dat ik op de Mammapoli kwam, werd alles voor me geregeld.

Regie in eigen hand
Het is het gezicht van Sandra Janssen, verpleegkundig specialist en casemanager borstkanker in SJG Weert. De spin in het web die patiënten zoals Ivonne bij de hand neemt en de borstkankerzorg in het ziekenhuis en daarbuiten van A tot Z coördineert. “Als je als vrouw te horen krijgt dat je borstkanker hebt, staat de wereld even stil en raak je al snel de regie en het overzicht kwijt. Door duidelijk te zijn en de zorg goed op elkaar af te stemmen, behoudt de patiënt de regie over zijn ziekteproces. Dát is mijn taak. Tegen een vrouw die net heeft gehoord dat ze borstkanker heeft, zeg je niet ‘Volg route 60 en maak maar een afspraak’. Die afspraak maken wij voor haar. Als casemanager ben ik het vaste aanspreekpunt voor de patiënt en zijn familie. En als ik er een keer niet ben, nemen de mammacareverpleegkundigen Wilma Aben en Katja Vercoelen die rol tijdelijk over.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 4  •  december 2015  •  pag. 1

Alles werd perfect geregeld