Weertenaar Albert Saes (70) vol lof over ‘herniastraat’ SJG Weert.
Voor medisch onderzoek en een deskundig behandeladvies hoeven patiënten met herniaklachten maar één keer naar het ziekenhuis in Weert. In de ‘herniastraat’ worden alle afspraken die nodig zijn precies op elkaar afgestemd. Weertenaar Albert Saes en zijn vrouw Riet ondervonden in september jl. aan den lijve waarom SJG Weert het meest patiëntvriendelijkste ziekenhuis van Nederland was in 2013.
Ruim 45 jaar kreeg zijn rug het zwaar te verduren. Albert Saes (70) maakte lange dagen als stratenmaker, spoorarbeider en constructiewerker. “Ik heb al heel lang last van mijn rug, maar ben altijd maar doorgegaan. Zo ging dat vroeger. Als een zenuw bekneld raakte, nam ik een dag rust. En dan ging het wel weer.” Tegen de pijn die hem half augustus overviel, was geen kruid gewassen. “Een helse pijn in mijn linkerbeen. Zo overweldigend dat ik niet meer de trap op kon en stil op de bank moest blijven liggen. Zelfs eten ging nauwelijks meer. Ik kan je zeggen: dat wens je je ergste vijand niet toe.” Van huis uit kreeg de 70-jarige Weertenaar mee dat je pas naar de dokter gaat als je ten dode bent opgeschreven. En dus bleef Albert nog dagen op de bank de pijn verbijten. Tot zijn vrouw Riet het niet meer kon aanzien en de huisarts belde. “De dokter zag direct wat er aan de hand was: Albert had een hernia en kreeg medicijnen voorgeschreven. Als die niet zouden helpen, moest hij voor verder onderzoek naar het ziekenhuis.”
Het ging precies zoals vooraf verteld.
Herniastraat
De pijn hield aan. De röntgenfoto’s bevestigden eind september wat de huisarts al had geconstateerd. Albert Saes werd direct aangemeld voor de ‘herniastraat’ SJG Weert, een traject waarbij de patiënt voor uitvoerig onderzoek en een behandeladvies maar één ochtend naar het ziekenhuis hoeft te komen. Albert vertelt hoe dat ging: “Om tien uur ’s ochtends hadden we een gesprek met de neuroloog, mevrouw Moers. Zij heeft me uitgebreid onderzocht. Driekwartier later ging ik onder de MRI-scan op de afdeling Medische Beeldvorming. En om één uur ’s middags zat ik weer bij de neuroloog voor de uitslag en het behandelplan.” Zijn vrouw kijkt met een goed gevoel terug op die ochtend. “Het ging precies zoals ze vooraf hadden verteld. Alles was tot in de puntjes geregeld en we hoefden tussen onze afspraken door geen moment te wachten. Daarbij was iedereen ontzettend vriendelijk. Van de secretaresse tot en met de neuroloog, ze hadden écht aandacht voor ons. Wij hebben het zelf ervaren: SJG Weert is het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis.”
Weer op de been
Met zwaardere medicijnen en een andere dosering heeft Albert Saes inmiddels veel minder pijn. “Ik kan nog geen grote afstanden lopen, maar ik ben weer op de been. Fietsen en autorijden gaat ook. Over een operatie hebben we het nog niet gehad. De dokter wil eerst bekijken wat het effect is van de medicijnen.” Zijn vrouw Riet vult aan: “In november hebben we weer een afspraak bij de neuroloog. Mocht de pijn voor die tijd erger worden, dan kunnen we direct bij haar terecht. Een geruststellende gedachte.”
Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 2 • november 2014 • pag. 1