Al 20 jaar duurzaam onder narcose

14 november 2023

Duurzaamheid is geen trend, maar een gegeven in SJG Weert. Twintig jaar geleden al kozen we ervoor om onze patiënten op de OK op een milieuvriendelijke manier onder narcose te brengen. Dat wil zeggen: stoppen met lachgas en verminderen van het gebruik van overige narcosegassen. Het ziekenhuis was zijn tijd hiermee ver vooruit. Met al die jaren ervaring beheerst ons OK-team deze duurzame techniek tot in de puntjes.

Onderzoek laat er geen misverstand over bestaan: narcosegassen zijn nog veel schadelijker voor het milieu dan CO². Het zwaarste narcosegas (Desfluraan) is bijna 7000 keer schadelijker waardoor dit broeikasgas aanzienlijk meer bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Ter vergelijk: een operatie van twee uur met narcosegas is bijna even vervuilend als een autorit van Nieuwegein naar Parijs. Voormalig anesthesioloog Eugène Hanssen van SJG Weert - een groot natuurliefhebber en hobby-imker - sprak ruim twintig jaar geleden al zijn zorgen over uit deze vorm van narcose waarbij het slaapgas na uitademing via een gesloten systeem de buitenlucht wordt ingeblazen.

Begaan met de toekomst van onze planeet introduceerde de Weerter specialist rond de eeuwwisseling de ‘intraveneuze techniek’ op de OK. “Na een infuusprik krijgt de patiënt een slaapmedicijn via de bloedvaten toegediend. Bijkomend voordeel van deze methode is dat mensen na de narcose minder last hebben van misselijkheid”, zo licht anesthesiemedewerker Vital Vandesande toe.

Uitzondering bij kinderen
Kleine kinderen worden op de OK nog wel op de ‘oude manier’, dus via een mondkapje met slaapgas onder narcose gebracht. “De reden daarvan is dat het bij hen vaak erg lastig is om in alle rust en zorgvuldigheid een infuus te prikken en hen goed te voorbereiden op de procedure. Bij oudere kinderen gaat dit wat makkelijker, zeker met een verdovende pleister op de huid. Op het prikje na is een narcose via het infuus een stuk comfortabeler, zo leert de ervaring. Je hoeft geen ‘stinkend’ kapje op je mond en valt na het toedienen van de medicatie direct in slaap.”

Tijdens de operatie laat het anesthesieteam niets aan het toeval over. “Aan de hand van een monitor controleren we continu de diepte van de slaap. Indien nodig kunnen we onmiddellijk bijsturen. Zodra de operatie klaar is bouwen we de dosering slaapmedicijnen langzaam af tot de patiënt weer wakker is. Omdat we hierin jarenlang zijn getraind, beheersen we deze techniek feilloos.”

Milieubewustzijn
Niet alleen bij operaties denkt SJG Weert aan het milieu. Het nieuwe ziekenhuis, dat de komende jaren in twee fasen wordt gebouwd, wordt een van de meest duurzame ziekenhuisgebouwen van Nederland. Compact en daardoor zeer efficiënt in het gebruik en ultrazuinig (energielabel A+++) in het verbruik. Het gebouw wordt aardgasvrij, volledig geïsoleerd en uitgerust met 230 zonnepanelen. Verder is in het ziekenhuis, en dus ook op de OK, alles erop gericht om afval goed te scheiden en zo min mogelijk materialen te verspillen.

Vormen van anesthesie in SJG Weert
Afhankelijk van uw gezondheidssituatie en de ingreep die nodig is, kunt u in overleg met uw anesthesist kiezen voor verschillende vormen van anesthesie. Bij een narcose bent u volledig buiten bewustzijn en merkt u dus niets van de operatie. Bij een ruggenprik (spinaal of epiduraal) is alleen uw onderlichaam verdoofd. Een methode die o.a. vaak toegepast wordt bij het plaatsen van heup- en/of knieprothese of een keizersnede. Verder bestaan er nog diverse zenuwblokkades voor pijnverlichting. Daarnaast gebeuren in SJG Weert ook steeds meer kleinere ingrepen onder sedatie of lokale verdoving. Bij sedatie – ook wel een roesje genoemd - krijgt u via het infuus medicijnen die u slaperig en minder gevoelig maken voor pijn. Eventueel in combinatie met pijnstillende medicatie. Welke manier van anesthesie voor u het meest geschikt is zal de anesthesist met u bespreken.


Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2023 - nummer 2 - pagina 3

Al 20 jaar duurzaam onder narcose