Aanzienlijk sneller herstel na beenamputatie

23 april 2021

Patiënten die vanwege een levensbedreigende vaatvernauwing zijn veroordeeld tot een beenamputatie kunnen nu in SJG Weert rekenen op de meest gespecialiseerde nazorg. Daardoor gaat het herstel aanzienlijk sneller en kunnen ze eerder met een op maat gemaakte beenprothese weer zelfstandig hun leven oppakken.

Veruit de meeste vaatpatiënten blijft een amputatie gelukkig bespaard. Deze meest rigoureuze optie komt pas in beeld als er geen andere behandelmogelijkheden meer zijn en de gezondheid serieus in gevaar is. In dat extreme geval is álles erop gericht om de patiënt de beste revalidatiezorg te bieden. Vanuit die gedachte hebben SJG Weert, Libra Revalidatie en Land van Horne hun samenwerking onlangs verder uitgebreid. Het postoperatieve revalidatietraject wordt nu verzorgd door Heckert & Van Lierop, een gespecialiseerd bedrijf in medische hulpmiddelen.

Voordelen voor de patiënt
Enkele dagen na de operatie, als de gipsverbandmeester van het ziekenhuis klaar is met zijn gipsbehandeling, wordt de expertise ingeschakeld van orthopedisch instrumentenmaker Nard Schreurs. Hij brengt een zogeheten postoperatieve liner aan, een siliconen hoes die vochtophoping voorkomt, de wondgenezing bevordert en de stomp sneller in de juiste vorm brengt zodat er ook eerder een beenprothese kan worden aangemeten. “Na de amputatie, waarbij de spieren en de huid aan elkaar worden genaaid, is de stomp vaak opgezwollen en grillig van vorm waardoor je nog geen prothese kunt aanmeten. Dankzij postoperatieve liners hoeft de patiënt na de ingreep veel minder lang in het ziekenhuis of verpleeghuis te blijven. Doordat het herstel weken en soms zelfs maanden sneller gaat, kan de patiënt in een veel betere conditie zijn dagelijks leven weer oppakken”, vertelt Nard.

Vaatchirurg Arthur Sondakh begeleidt de patiënt vóór, tijdens en na de operatie, samen met de gipsverbandmeester en de wondverpleegkundige. Zodra de wond genezen is, nemen de revalidatiearts en orthopedische instrumentenmaker de begeleiding over. “Die samenwerking gaat naar volle tevredenheid”, oordeelt Nard Schreurs.

Emotionele begeleiding
Ook de emotionele impact van amputatie krijgt in het hele traject alle aandacht. Rond zo’n ingrijpende beslissing doemen er immers allerhande vragen op. Wat zijn de medische risico’s? Hoe gaat het straks met lopen? Kan ik nog voor mezelf zorgen? Direct na de operatie en ook tijdens het verdere herstel blijft de revalidatiearts van SJG Weert en Libra Revalidatie dan ook dicht bij de patiënt staan.

Gezondheidskrant SJG Weert - april 2021 - nummer 1 - pag. 13

Aanzienlijk sneller herstel na beenamputatie