Hoog tijd om dit taboe te doorbreken
Aambeien. Uit schaamte blijven mensen er vaak jaren mee rondlopen. Nergens voor nodig. Aambeien zijn heel normaal en bovendien prima te behandelen. Of nog beter: te voorkomen.
Best vreemd eigenlijk dat het woord ‘aambeien’ anno 2021 nog zo beladen is. Je hoort er praktisch niemand over, terwijl de helft (!) van alle Nederlanders ze vroeg of laat krijgt. Aambeien zijn eigenlijk uit de kluiten gewassen ‘anale kussentjes’. Die kussentjes heeft iedereen; ze zijn nodig om het verschil tussen dikke of dunne ontlasting en droge of natte winden te kunnen voelen. Belangrijk en nuttig dus. Lang niet alle klachten in het laatste stukje van de darm wijzen automatisch op aambeien, zoals nog vaak wordt gedacht. “Jeuk, pijn of bloedverlies in en rond de anus kan ook door iets anders worden veroorzaakt. Denk aan een kloofje, een huidflapje, fistel of een poliep. Bij aanhoudende klachten en zeker bij bloedverlies is het daarom verstandig om naar de huisarts te gaan”, zegt chirurg Tanja Lettinga van SJG Weert.
Werden aambeien vroeger nog operatief verwijderd, tegenwoordig is de behandeling aanzienlijk minder ingrijpend. In het ziekenhuis in Weert komt er geen chirurgenmes meer aan te pas. Vaak is het probleem al met één behandeling verholpen. Tanja: “Door de aambei met een rubberen bandje af te binden, sterft het overtollige slijmvlies af en komt het vaatweefsel vanzelf weer op de juiste plek terecht. Het mooie is dat dit zonder verdoving kan; het doet geen pijn, het voelt hooguit een beetje oncomfortabel.
Blijven de aambeien terugkeren, dan volgt een dagbehandeling met de laser. De aanvoerende bloedvaten van de aambei worden hierbij onder narcose verhit en dichtgeschroeid zodat het anale vaatkussentje verschrompelt. Een doeltreffende en patiëntvriendelijke oplossing.”
De meest effectieve methode is en blijft natuurlijk preventie. ‘Aambeien zijn goed te voorkomen”, zegt chirurg Jeroen van Essen. “De belangrijkste tips: beweeg en drink voldoende en eet voldoende vezels. Ook is het raadzaam om de ontlasting niet op te houden en niet te veel te persen.”
Proctologie, zo heet het vakgebied binnen de chirurgie dat zich bezighoudt met klachten in en rond de endeldarm, anus en bilspleet. Last van aambeien? Vraag je huisarts om een verwijzing naar het spreekuur proctologie van SJG Weert.