De poli geriatrie, wanneer komt u daar eigenlijk? Geriatrie is het medisch specialisme dat gericht is op kwetsbare ouderen. Mensen op hogere leeftijd lopen vaak tegen een combinatie van problemen aan op lichamelijk en mentaal vlak. De geriater is de arts die overkoepelend met deze patiënt meekijkt: hij werkt als een regisseur voor de patiënt door het hele ziekenhuis heen. In welke situaties is een consult van meerwaarde?
1 – Bij een combinatie van problemen of aandoeningen
Daarmee komen we meteen bij de eerste en misschien wel belangrijkste aanleiding: de geriater bekijkt de patiënt als geheel. Hiermee voorkomen we dat een oudere patiënt telkens slechts vanuit één probleem of aandoening bekeken wordt: bijvoorbeeld hartproblemen, verwardheid én de zorgbehoefte thuis waar de patiënt mee kampt. Vergelijkbaar met de huisarts heeft de geriater een totaalblik bij de oudere patiënt.
2 – Bij verwardheid door een ziekenhuisopname
Tijdens een ziekenhuisopname raken patiënten wel eens verward. We spreken dan van een delier. In dat geval vindt er na een tijdje nazorg plaats op de polikliniek. Tijdens een afspraak wordt bekeken hoe iemand zich herstelt.
3 – Bij stemmingsproblematiek
Ook bij lusteloosheid of somberheid voor een langere periode kan een consult bij de geriater van meerwaarde zijn. Er wordt bekeken of er sprake is van stemmingsproblematiek.
4 – Bij moeilijkheden in de zelfredzaamheid
Als zelfstandig thuis wonen moeilijker gaat, kan er worden bekeken of geriatrische revalidatiezorg mogelijk is om op krachten te komen. Denk hierbij aan niet meer zelf kunnen koken of douchen, waardoor iemand zich thuis niet meer kan redden.
5 – Bij overbelasting van de mantelzorger
Mantelzorg is een waardevolle, maar soms ook loodzware taak. Bij (dreigende) overbelasting van de mantelzorg kan er dagbesteding voor de patiënt geadviseerd worden ter ontlasting. Dit kan de patiënt ook helpen bij het creëren van een dagstructuur.