Leven met een stoma

Datum:28 maart 2024
Tijd:19:00 - 20:30 uur
Locatie:Restaurant SJG Weert, Vogelsbleek 5, 6001 BE, Weert

Een stoma. Voor de een is het een zegen na soms langdurige medische problemen, voor de ander is het echt even slikken en is de acceptatie veel lastiger. Of je nog een stoma moet krijgen, er net een hebt of al jaren stomadrager bent, soms kun je tegen uitdagingen aanlopen die je niet altijd makkelijk deelt met jouw naasten of zorgverlener.

Tijdens onze informatiebijeenkomst voor dragers van een colo-, ileo- of urostoma krijg je medische en praktische informatie over leven met een stoma. Juist die zaken die moeilijk bespreekbaar zijn komen aan bod. Er is dit keer aandacht voor het dagelijks leven met een stoma, voeding, relaties en intimiteit. Ook is er ruimte voor het stellen van vragen en het delen van eigen ervaringen met andere stomadragers.

Programma:

  • Kim de Kleijn, stomaverpleegkundige, introductie .

  • Kelly Eerdekens, ervaringsdeskundige en eigenaresse winkel voor lingerie, badmode en ondersteunend ondergoed. Door haar eigen achtergrond en ervaringen als stomadrager te delen licht Kelly toe wat haar motivatie was om haar winkel te openen en waarom het zo belangrijk is om in te spelen op de behoeften van stomadragers op gebied van ondergoed.

  • Manouk van der Linden, diëtist in het Jeroen Bosch ziekenhuis. Als stomadrager is het belangrijk te leren ervaren wat wel en niet (meer) lukt met voeding. Dat is voor iedereen anders. Toch is het belangrijk om te weten wat de aandachtspunten zijn en waar je eventueel op kan letten als je ziek bent.

  • Marlise Aarts, consulent seksuele gezondheid en seksueel welzijn. Wanneer je leeft met een darmbeperking heeft dit in veel gevallen ook invloed op intimiteit, seksualiteit en relaties. Een onderwerp waar we het vaker over zouden mogen hebben! Marlise deelt verhalen uit de spreekkamer en geeft tips voor het (her)ontdekken van seksueel plezier en intimiteiten met naasten. 

Naast een programma met sprekers is er een informatiemarkt met verschillende aanbieders van diensten en producten voor stomadragers. Hier vind je stands van Stomavereniging, Stomaatje, Coloplast, Welland, MediReva, Eurotec, Eakin, Matema en Bellawear. Deze informatiemarkt sluit om 21:00 uur. 

Voor vragen over deze informatiebijeenkomst kun je contact opnemen met stomaverpleegkundige Kim de Kleijn via stomapoli@sjgweert.nl      

Leven met een stoma