Kanker en leefstijl

Datum:24 juni 2024
Tijd:18:30 - 21:15 uur
Locatie:Restaurant SJG Weert, Vogelsbleek 5, 6001 BE, Weert

Het inschrijfformulier staat onder op deze pagina.

Als je kanker hebt staat je wereld op zijn kop. Kanker heeft niet alleen invloed op je gezondheid, maar ook op andere aspecten van je leven. Denk hierbij aan je relatie, je werk, je conditie en je toekomstperspectief. Tijdens deze informatiebijeenkomst voor mensen met kanker en hun naasten is er aandacht voor deze onderwerpen. Daarbij kijken we naar welke invloed je zelf hebt op deze aspecten. Hoe kun je omgaan met de uitdagingen die op je pad komen?

De informatiebijeenkomst begint met een plenair gedeelte. Daarna zijn er 4 parallelsessies waarin dieper op een onderwerp wordt ingegaan. 

18:30 uur: Inloop
18:45 -19:30 uur: Plenaire sessie

  • Inleiding door Sandra Janssen-Engelen, verpleegkundig specialist oncologie
  • Herstel na kanker: hoe ga je verder?
    Willemijn van Rooij, revalidatiearts SJG en Libra Revalidatie Weert en Fieke Marien, bewegingsagoog/leefstijlloket Libra Revalidatie Weert.

19:40 – 20:10 uur: Eerste parallelsessie naar keuze.
20:10 – 20:20 uur: Pauze
20:20 – 20:50 uur: Tweede parallelsessie naar keuze.
21:00 – 21:15 uur: Napraatmoment en afsluiting.

Bij aanmelding kies je 2 parallelsessies waar je aan wilt deelnemen. Voor een aantal sessies is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bij binnenkomst hoor je voor welke sessies en in welke volgorde je bent aangemeld.

Parallelsessie 1: Intimiteit en seksualiteit bij kanker.
Simone Speelman, seksuoloog.

De diagnose en behandeling van kanker heeft invloed op alles: op je relatie, de intimiteit en seksualiteit. Hoe maak je intimiteit en seksualiteit bespreekbaar? Wat als de arts er niet over begint? In deze parallelsessie gaat het over hoe je vorm kunt geven aan intimiteit en seksualiteit bij kanker en wat de (on)mogelijkheden zijn. 

Parallelsessie 2: Leven tussen hoop en vrees: uitdagingen in de palliatieve fase.
Sabine van Elst, psycholoog.

Hoe richt je je leven in als je weet dat je niet meer beter wordt en het onzeker is hoe lang je nog te leven hebt? Wat betekent dit voor jezelf en hoe gaan je naasten daarmee om? Tijdens deze parallelsessie zal de psycholoog een aantal mensen aan het woord laten die het aan den lijve meemaken.

Parallelsessie 3: Terugkeer naar werk, wat staat je te wachten?
Margaret van Lam en Nimpha van Noort, Libra Arbeidsexpertise.

Hoe ga je om met werk en werkhervatting na de diagnose? Welke (goed bedoelde) adviezen krijg je allemaal? Hoe past dit bij de richtlijnen en wetgeving daarover? In deze sessie krijg je informatie over de richtlijnen en wetgeving bij re-integratie. Er is ruimte voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen.

Parallelsessie 4: Lichaamsbeweging en voeding bij kanker.
Eline Deuss en Janou van Wegberg, fysiotherapeuten, Carin Muric en Saskia Tolen, diëtiste.

Beweging en training zijn belangrijk als je kanker hebt. Hoe doe je dit, ook als je je niet goed voelt? En welke rol speelt voeding hierbij? Deze sessie is geschikt voor iedereen die kanker heeft (gehad) en weer fitter wil worden.

Deelname aan deze informatiebijeenkomst is gratis. Meld je via de roze knop hieronder. Voor vragen over de bijeenkomst kun je contact opnemen met alexandermonrozuidoost@sjgweert.nl.

Kanker en leefstijl