Rond huidkanker bestaan nog altijd veel misverstanden. Met name over de vraag wat je nou wél en juist níet moet doen om deze meest voorkomende vorm van kanker te voorkomen. Met dermatoloog Bas Pi van de Venne onderscheiden we de feiten van de fabels.
1 Huidkanker is goed te behandelen
“Dat klopt, zolang je er maar niet mee blijft rondlopen. De meeste vormen van huidkanker zijn relatief onschuldig en eenvoudig te genezen. De dermatoloog snijdt de verdachte vlekjes of bultjes op de huid onder lokale verdoving weg, of behandelt ze met speciale zalf of lichttherapie. In ongeveer 12% van de gevallen is de huidkanker een melanoom, een kwaadaardige moedervlek. Omdat deze tumoren een stuk agressiever zijn en makkelijk uitzaaien, is het belangrijk om snel naar de dokter te gaan. En nog belangrijker: om zelf alert te zijn op moedervlekken die van vorm of kleur veranderen of gaan jeuken of bloeden. Als je tientallen moedervlekken hebt, is het sowieso verstandig om je lichaam regelmatig te laten inspecteren. Hoe eerder je een melanoom signaleert, hoe groter de genezingskans. Nadat het verdachte vlekje is verwijderd, wordt het weefsel onderzocht door de patholoog. Een week later komt de patiënt terug op ons spreekuur voor de diagnose en het behandelvoorstel.”
2 Als je niet actief zont, loop je weinig risico op huidkanker
“Dat is helaas een misverstand. Wij mensen worden veel meer blootgesteld aan de zon dan we zelf denken. In het voorjaar en in de zomer zonnen we ook heel vaak passief en onbewust. Bijvoorbeeld tijdens het fietsen, sporten en tuinieren. Of wanneer we op een terrasje zitten. Het is dus belangrijk om je goed in te smeren met factor dertig of hoger, bij voorkeur een half uur voordat je in de zon gaat. Die tijd hebben je huidcellen nodig om de zonnebrandcrème goed op te nemen. Smeer je ook regelmatig in - het liefst om de twee à drie uur - ook al staat er ‘all day long’ op de tube. En vermijd de zonnebank. Veel mensen denken nog dat de zonnebank je huid voorbereidt op een zonvakantie. Dat is een fabeltje. Zonnebanken is niet gezond.”
3 Eén keer verbranden is niet erg
“Helaas gaat die vlieger niet automatisch op. DNA-schade die door verbranding in je kinderjaren ontstaat, kan zelfs dertig tot veertig jaar later nog tot huidkanker leiden. Het is dus belangrijk om daar verantwoord mee om te gaan.”
4 Zon is goed voor de mens
“Dat is absoluut waar. Sterker nog: zonlicht is van levensbelang. Het is de belangrijkste bron van vitamine D en bevordert het humeur en je mentale gezondheid. Ik raad dan ook iedereen aan om er lekker op uit te gaan en te genieten van het buitenleven. Zolang je je huid goed beschermt en verantwoord omgaat met de zon, hoef je niks te vrezen.”
Plastisch chirurg staat stand-by
Bij de behandeling van huidkanker werken de dermatologen van SJG Weert nauw samen met de plastisch chirurgen. Als de wond die door het verwijderen van de tumor ontstaat te groot is om te hechten, komt direct de plastisch chirurg in beeld om de huid te herstellen. “Door gezond weefsel te verplaatsen of een huidtransplantaat aan te brengen, maken we de wond weer netjes dicht. Vaak gaat het dan om wonden aan de neus, oren, en oogleden of in het aangezicht. Vooraf maken we samen al een inschatting of deze kleine, aanvullende ingreep nodig is. Nadat de tumor door de dermatoloog is verwijderd, kijkt de patholoog eerst of alles is weggehaald. Als dat het geval blijkt, volgt direct de herstellende wondzorg”, zegt plastisch chirurg Hans Temming.
Gezondheidskrant SJG Weert - september 2021 - nummer 2 - pagina 11