Afwikkelbalk

Orthopedie
 

De bouw van de voet

afwikkelbalk.jpg

De voet draagt ons hele lichaamsgewicht. De voet bestaat uit een achtervoet, voetwortel, middenvoet en tenen. Het hielbeen (1) en het bovenste sprongbeen (2) vormen de achtervoet De voetwortelbeentjes (3) verbinden de achtervoet aan de middenvoet. De middenvoet  bestaat uit vijf middenvoetbeentjes (4). Deze hebben aan de basis van de tenen een kopje (5). Onder het hielbeen en deze kopjes zitten in de voetzool verende stukjes vet (6). De peesplaat (7) in de voetzool draagt bij aan het behoud van de vorm van de voet.

Wat is afwikkelen?

Gedurende het afzetten van de voet tijdens het lopen scharnieren de tenen over de kopjes van de middenvoetbeentjes naar achter. Tegelijkertijd  scharniert het enkelgewricht  ook een beetje. De combinatie van scharnieren in de tenen en in de enkel bij het afzetten wordt afwikkelen genoemd.

Oorzaken voor afwikkelproblemen

De afwikkeling wordt meestal verstoord doordat één of meer teenbasis gewrichten stijver zijn geworden. Een oorzaak hiervoor is bijvoorbeeld slijtage. Ook als de enkel niet goed kan bewegen zal de afwikkeling problemen kunnen geven.  De schoen heeft eveneens invloed.

afwikkelbalk2.jpg

Invloed van de schoen

afwikkelbalk3.jpg

In een platte schoen is het teengewricht vrijwel gestrekt. Tijdens het afwikkelen zal de teen achterover kunnen scharnieren. Als een schoen met een hogere hak wordt gedragen zullen de tenen al bij het staan achterover geknikt zijn.

Tijdens  het afwikkelen zullen de tenen dan nóg verder moeten door knikken. Als de hak te hoog is, of de teengewrichten stijver zijn , zal dat knikken onvoldoende kunnen plaatsvinden. Er ontstaat dan een afwikkelprobleem. Dit geeft vaak pijnklachten.

Wat is er aan te doen?

De eenvoudigste oplossing is vaak het dragen van schoenen zonder hakverhoging. Als dat niet voldoende is kan een schoen met stijve zool en een afwikkelbalk worden voorgeschreven. Soms is het nodig om met een operatie het verstijfde gewricht weer beter beweeglijker te maken.

Wat is een afwikkelbalk?

Een afwikkelbalk is een verdikking die aan de buitenzijde van de schoen wordt aangebracht. De zool wordt aan de buitenzijde bol, maar blijft aan de binnenzijde plat.

afwikkelbalk4.jpg    afwikkelbalk5.jpg

Bij het afzetten van de voet rolt de schoen af over de verdikking in de zool. Omdat de zool stijf is, zal de binnenzijde van de zool niet vervormen. De tenen hoeven dan ook niet meer achterover te knikken.

Het in niet mogelijk een afwikkelbalk in een steunzool in te bouwen. Een steunzool ligt immers binnen in de schoen. Een afwikkelbalk kan alleen aan de buiten zijde van de schoen worden aangebracht. Als u op meer schoenen loopt, zullen dus ook alle schoenen moeten worden aangepast. Wij adviseren u om een afwikkelbalk, zeker de eerste keer, bij een orthopedisch schoenmaker te laten aanbrengen.

PDF
Stel PDF samen

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende informeren.

Voor dringende vragen kunt u bellen met de poli Orthopedie. Bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 – 17:00 uur.

Poli Orthopedie:
0495 - 57 21 60