PDF
Stel PDF samen

Afwijking aan de anus

Proctologiestraat

Chirurgie

Uw huisarts heeft u verwezen naar de proctologiestraat in verband met een probleem aan de anus, zoals aambeien of een kloofje. Proctologie is een verzamelnaam voor de kennis over afwijkingen bij of aan de anus. In een zogeheten 'straat' vinden intake, onderzoek en mogelijke behandeling tijdens één afspraak plaats. In deze folder vindt u algemene informatie over een bezoek aan de proctologiestraat. Het is goed u te realiseren dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn dan in deze folder wordt beschreven.

Het proctologiespreekuur vindt plaats op de poliklinische operatiekamer (POK), route 2B of op de polikliniek chirurgie, eerste etage - gang B - wachtruimte 3.

Afspraak maken

Met een verwijzing van uw huisarts kunt u terecht bij de proctologiestraat. U kunt telefonisch een afspraak maken via de poli chirurgie op werkdagen tussen 08:30 - 16:30 uur via 0495 - 57 22 70.

Als u allergisch bent voor bepaalde medicijnen of u gebruikt bloedverdunners, meldt dit dan bij het maken van de afspraak.

De proctologiestraat

Het is in een normale spreekkamer soms lastig om de anus goed te onderzoeken. Het licht en de beschikbare apparatuur zijn niet optimaal. Daarom vindt dit spreekuur plaats op de POK: een poliklinische behandelkamer. Naast betere mogelijkheden voor onderzoek, kunnen kleine ingrepen hier direct worden gedaan. U hoeft dus niet nog eens terug te komen voor een kleine ingreep, omdat deze bij de eerste afspraak al kan gebeuren.

Behandeling

Verschillende oorzaken van anale klachten vereisen ook een verschillende behandeling. Vooraf is dus niet altijd aan te geven welke behandeling voor u van toepassing is. Een behandeling kan bestaan uit medicijnen of een kleine ingreep. Ook kan aanvullend onderzoek nodig zijn zoals een inwendig onderzoek van de darm, of bijvoorbeeld een MRI scan. Soms is een (grotere) operatie onder ruggenprik of algehele anesthesie (narcose) nodig. Die volgt dan op een later moment.

Voorbereiding

U ontvangt na het maken van de afspraak via de post een informatiepakket. In dit pakket zit een vragenlijst. Vul deze in en neem die mee bij uw bezoek aan de chirurg. Hij/zij zal deze lijst met u doornemen.

Afwijking-anus-anusproblemen.jpg

U hoeft niet nuchter te zijn voor uw afspraak op de proctologiestraat en kunt voorafgaand dus gewoon eten en drinken.

Bij de voorbereidende informatie heeft u een miniklysma gekregen. Dit klysma gebruikt u 2 uur voor het bezoek. Mocht u dit niet hebben ontvangen dan kunt u deze zelf bij een drogisterij halen. Houd de vloeistof op tot de aandrang te erg wordt. Zo is de anus min of meer schoon van ontlasting. Het middel werkt kort, dus u hoeft niet bang te zijn voor diarree.

Hoe gebruikt u een miniklysma

  • Houd de tube aan het onderste gedeelte van de canule vast en draai en trek met een lichte beweging de dop eraf.
  • Knijp voorzichtig een druppel vloeistof uit de tube. Hierdoor wordt de canule vettig waardoor het inbrengen gemakkelijker wordt.
  • Breng de canule in de anus.
  • Knijp de hele inhoud eruit.
  • Trek de canule zachtjes uit de anus terwijl u de tube ingeknepen houdt.

Tijdens uw afspraak

De arts neemt met u de vragenlijst kort door.

U gaat  op uw zij liggen met de broek op uw knieën en de arts brengt wat glijmiddel aan bij de anus. Vervolgens wordt het onderzoek van de anus gedaan. De chirurg gebruikt hiervoor een kijkbuisje (proctoscoop). Mocht dit onderzoek te pijnlijk zijn voor u, dan stoppen we. Als er sprake is van aambeien worden deze tijdens het onderzoek direct behandeld door middel van het plaatsen van elastiekjes. Deze ingreep is meestal niet pijnlijk.

Na het onderzoek geeft de chirurg u toelichting en bespreekt u eventueel een vervolgbehandeling, zoals medicatie, vervolgonderzoek of het plannen van een grotere ingreep  (bijvoorbeeld onder narcose, ruggenprik verdoving of sedatie).

Vervolg

U mag na de afspraak direct weer naar huis. Het is af te raden om na de ingreep zelf naar huis te rijden. Zorg er dus voor dat iemand u kan begeleiden. Als u naar huis gaat krijgt u een afspraak mee voor (telefonische) controle of voor verder onderzoek.

Als u geholpen bent aan aambeien en u een rubberbandje (elastiekje) heeft gekregen, dan kunt u enkele dagen last hebben van loze aandrang, of een drukkend gevoel in de anus. Dit trekt vanzelf weg. Drink goed en eet voldoende vezels om de ontlasting 'soepel' te houden. De elastiekjes vallen na 10-14 dagen vanzelf uit. Daarbij kan er wat bloedverlies optreden.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is geheel zonder risico’s. Gelukkig komen bloedingen of hevige pijnklachten maar heel weinig voor.

Belangrijk

Ziek of verhinderd?
Wanneer u de gemaakte afspraak voor de poliklinische ingreep niet kunt nakomen, wilt u dit dan zo ruim mogelijk van tevoren telefonisch doorgeven zodat een andere patiënt uw plaats in kan nemen.

Problemen na de operatie
Wanneer zich thuis na de operatie problemen voordoen, neem dan contact op met de poli chirurgie. Op werkdagen bereikbaar tussen 08:30 - 16:30 uur.

Poli chirurgie:
0495 - 57 22 70

Buiten kantooruren met de spoedeisende hulp (SEH):
0495 - 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli chirurgie.

0495 - 57 22 70
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur