Vaten (Vaatpoli)

De vaatspecialist van SJG Weert ziet op de Vaatpoli patiënten die problemen hebben met een of meerdere slagaders. Daarbij kunt u denken aan vernauwingen of verwijdingen van de aders die voor klachten zorgen. Vaatproblemen zijn op verschillende manieren te behandelen. Waar sommige patiënten al geholpen zijn met de juiste medicatie en fysiotherapie, is voor anderen een operatie of ingreep een betere oplossing. Vaak bestaat de behandeling ook uit een combinatie van dezen. 

Etalagebenen
Een van de meest voorkomende vaataandoeningen zijn de zogenaamde etalagebenen. Wanneer de bloedvaten in de benen vernauwd zijn, vermindert de bloedtoevoer en spreken we van claudicatio intermittens of etalagebenen. Bij etalagebenen krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Als u stilstaat verdwijnen de klachten. Loopt u weer verder, dan beginnen de klachten even later opnieuw. Omdat mensen vaak even voor een winkelruit staan tot de pijn minder is, noemen we het ‘etalagebenen’. Met etalagebenen heeft u een vergrote kans op andere hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Het is belangrijk dat u hier op tijd mee naar uw huisarts gaat. Deze zal u indien nodig doorverwijzen.

Met een enkel bezoek aan het ziekenhuis weet u waar u aan toe bent. Eerst wordt onderzoek gedaan op het Vaatlab en wordt nauwkeurig de druk in de benen gemeten. Daarna volgt een uitgebreid gesprek met de vaatverpleegkundige. Tenslotte komt u bij vaatchirurg dr. Sondakh. Die kijkt of er daadwerkelijk sprake is van claudicatio en wat de beste behandeling.

Vaatlaboratorium
Het vaatlaboratorium is onderdeel van de afdeling vaatchirurgie. Het vaatlaboratorium verricht onderzoek naar het functioneren van de bloedvaten door middel van echo (beeld) en doppler (geluid). Bloedvaten vervoeren het bloed vanuit het hart naar alle delen van het lichaam en weer terug. Onderzoek naar de vaten kan nodig zijn bij bijvoorbeeld etalagebenen (een vernauwing in de slagaders van de benen) of spataderen. Voordat de specialist een behandeling kan afspreken, moet duidelijk zijn welke problemen er precies in de vaten zijn.

 

Contact

Route:
0B (ontvangstruimte 2)

Telefoon:
0495 - 57 22 30

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag:
08:00 - 17:00 uur