Geen knobbeltje, toch borstkanker

4 februari 2022

Naast het bekende knobbeltje zijn er nog elf veel voorkomende symptomen die op borstkanker kunnen wijzen, waarvan je er veel vooral kunt zien. Bij het checken van je borsten is het daarom belangrijk om niet alleen te voelen, maar ook goed te kijken, zo geven de stichting Breast Care Foundation (BCF) en het in borstkanker gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis aan in hun campagne KEN JE BORSTEN. Monique Verhaegh (44) zag het vlekje net op tijd. Met haar indringende verhaal wil de Weertse laten zien hoe belangrijk het is om alert te zijn. “Maar ook dat het leven na kanker doorgaat en zelfs meer betekenis krijgt.”

Terwijl Monique haar verhaal doet, vult de kamer zich met energie. Aan tafel zit een sterke vrouw die het leven met een relativerende knipoog tegemoet treedt. Ze straalt, misschien wel meer dan ooit tevoren, omdat ze ook de donkere kant heeft meegemaakt.

Twee jaar geleden, tijdens een vakantie in Spanje, ontdekte Monique een vreemd schaduwvlekje op haar linkerborst. Ze ziet zichzelf nog voor de spiegel staan. Als ze haar borsten tegen elkaar drukt, lijkt het meer een deukje. Omdat ze het niet vertrouwt, gaat ze bij thuiskomst direct naar de huisarts. Een dag later, op 9 november 2019, volgt een mammografie in het Alexander Monro locatie Zuidoost. Haar partner Henri is erbij, kijkt mee en heeft het gevoel dat het foute boel is, hij heeft het beeld namelijk al eens eerder gezien. “Zijn eerste vrouw Dorine overleed op 41-jarige leeftijd aan borstkanker. Hun dochters waren nog tieners. En nu dertien jaar later herhaalde de geschiedenis zich. Zijn tweede vrouw, de bonusmoeder van zijn kinderen, kreeg dezelfde diagnose. Dat was voor iedereen heel heftig”, memoreert Monique.

In de overlevingsstand
De enige zekerheid bij kanker is onzekerheid, zo wordt wel eens gezegd. De eerste week na de diagnose leefde Monique tussen hoop en vrees. Toen duidelijk werd dat de borstkanker niet was uitgezaaid en er een gedegen, medisch strijdplan op tafel lag, maakte de angst plaats voor optimisme en onverzettelijkheid. Monique voelde zich fit – ze liep nog gewoon de halve marathon - en wilde zo snel mogelijk starten met de behandeling. Een traject van twintig weken chemotherapie, gevolgd door een borstamputatie en vijf weken bestraling. “In die maanden leefde ik bij de dag. Ik stond in de overlevingsstand, probeerde mijn emoties zoveel mogelijk uit te schakelen en m’n ziekte te relativeren. Je kunt beter een borst missen dan een been, zei ik tegen mezelf. En waarom zou een vrouw zonder borsten niet mooi kunnen zijn?”

Vertrouwen herwinnen
In locatie regio Zuidoost van het in borstkanker gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis werd ze voortreffelijk opgevangen. “Een rustige omgeving met veel privacy en comfort en heel veel aandacht voor de persoon. Dat voelde goed. Toen ik na negen maanden klaar was met de behandeling, brak een zware periode aan waarin ik moest leren om weer op mijn eigen lichaam te vertrouwen. Dat valt nog steeds niet mee, kan ik je zeggen. De komende tien jaar ben ik veroordeeld tot anti-hormoontherapie waardoor ik versneld in de overgang ben geraakt. Opvliegers, nachtzweten, stijve botten en gewrichten: hoewel ik weet dat het er allemaal bij hoort, ben ik alerter dan ooit. Bij elk pijntje denk ik: ‘het zal toch niet’. Die angst zal langzaam moeten slijten.”

Toch heeft haar ziekte haar ook iets goeds gebracht. “Ik maak me minder druk om futiliteiten en geniet veel meer van de kleine, dagelijkse dingen. Lekker wandelen of hardlopen in het bos. Een kop koffie op het terras. Of een hartverwarmende reactie van iemand van wie je het helemaal niet had verwacht. In de periode van ziekte zijn er nieuwe vriendschappen met lotgenoten ontstaan. Echt heel bijzonder, we kunnen met elkaar lezen en schrijven.”

Pluk de dag
Met haar deelname aan de campagne KEN JE BORSTEN (zie kader) van de stichting Breast Care Foundation (BCF) en het Alexander Monro Ziekenhuis wil Monique haar omgeving bewust maken van de symptomen die op borstkanker kunnen wijzen. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op overleven. Na de diagnose en behandeling is het volgens de Weertse belangrijk om gezond te blijven leven. Dat wil zeggen: veel bewegen, maar ook regelmatig even stilstaan bij wat er is gebeurd. “Bij een borstamputatie verlies je niet alleen je borst maar ook je onbevangenheid. Kanker kan iedereen overkomen. Het leven kan zomaar ineens afgelopen zijn. Dat besef is confronterend, maar zorgt er ook voor dat je bewuster gaat leven. Daarom zeg ik tegen iedereen: pluk de dag! Een beter advies kan ik niet geven.”

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Ook krijgen jaarlijks ruim 100 mannen de diagnose. Hoe eerder een afwijking aan je borsten wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Toch kent ruim 84% de symptomen niet, zo blijkt uit onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis en de stichting Breast Care Foundation (BCF). Ook is 85% van de vrouwen niet op de hoogte van het feit dat je de meeste symptomen kunt zien aan je borsten en checkt ruim 1 op de 5 vrouwen haar borsten überhaupt niet. KEN JE BORSTEN, weet wat de 12 meest voorkomende symptomen van borstkanker zijn en check je borsten. Kijk op kenjeborsten.nl voor meer informatie, beeld- en filmmateriaal.

Met de campagne KEN JE BORSTEN zet BCF zich, in samenwerking met het Alexander Monro Ziekenhuis, onder andere in voor de verspreiding van deze belangrijke awareness. Help ook mee en deel deze boodschap.


Gezondheidskrant SJG Weert - december 2021 - nummer 3 – pagina 17

Geen knobbeltje, toch borstkanker
Ken je borsten: Monique Verhaegh was er net op tijd bij en roept op tot alertheid