Welkom in ons ‘anderhalvemeterziekenhuis’

4 mei 2020Algemeen, Patiëntenzorg

Het zijn bizarre tijden. Een paar maanden geleden konden we nog gaan en staan waar we wilden. Toen kwam het coronavirus en werd ons vertrouwde leven volledig op de kop gezet. Ook patiënten, medewerkers en bezoekers van SJG Weert ondervinden hiervan sindsdien de ingrijpende gevolgen. Om alle mensen met Covid-19 te kunnen helpen en het risico op verdere verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden, werden alle geplande behandelingen in het ziekenhuis uitgesteld. Bijzonder vervelend, zeker als deze maatregel uw persoon betrof. U had erop gerekend, was klaar voor uw operatie. Maar u zult begrijpen dat we niet anders konden. Een ziekenhuis is er om mensen beter te maken, niet zieker. Uw gezondheid en die van onze medewerkers staan voorop.

En dat blijft zo, ook nu Nederland het coronavirus voor dit moment onder controle heeft en SJG Weert de reguliere zorg weer voorzichtig kan opstarten. Vindt u het spannend om weer naar het ziekenhuis te komen? “Als het om uw veiligheid gaat, laten we niets aan het toeval over. Achter de schermen zijn we met man en macht bezig om SJG Weert in te richten volgens de regels van de ‘anderhalvemetersamenleving’. Datgene wat nu nog verre van normaal voelt, maar wel voor iedereen de standaard gaat worden”, vertelt gynaecoloog Ivo van Dooren namens de stuurgroep die de herstart van de reguliere zorg in SJG Weert begeleidt.  

Dít is in grote lijnen wat er voor u gaat veranderen…
Consulten met uw behandelend arts of verpleegkundige organiseren we waar mogelijk telefonisch of via beeldbellen. Zo houden we het aantal fysieke contactmomenten beperkt. Als een bezoek aan het ziekenhuis noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat er ook onderzoek moet plaatsvinden, dan komt u alleen. Tenzij er begeleiding noodzakelijk is, zoals bij kinderen en kwetsbare ouderen of bij een slechtnieuwsgesprek, dan mag er wel één persoon als begeleiding meekomen.

Centrale tent bij de hoofdingang
De dag voor uw afspraak in het ziekenhuis wordt u gebeld met de vraag of u klachten heeft die te maken kunnen hebben met corona. Is dat niet het geval, dan mag u zich de volgende dag op de afgesproken tijd melden in de tent bij de hoofdingang van het ziekenhuis. De medewerker aan de balie zal hier nogmaals controleren of u last heeft van corona-achtige klachten, zoals koorts of kortademigheid. Staat ook na deze extra check het sein op groen, dan mag u vijf minuten voor aanvang van uw afspraak u het ziekenhuis in. Door dit strakke tijdschema houden we het aantal patiënten in de wachtkamers en wandelgangen beperkt.

Bij klachten die op corona kunnen wijzen, wordt u geacht thuis te blijven. De afspraak in het ziekenhuis wordt in dat geval uitgesteld. Kan een bezoek vanwege medische redenen niet wachten, dan leiden we u, uitgerust met mondkapje, via een gescheiden looproute naar een speciale ruimte in het ziekenhuis.

Eenrichtingsverkeer
“Ook in het ziekenhuis is alles anders”, legt Ivo van Dooren uit. “Om voldoende afstand te kunnen bewaren tot elkaar, hebben we de looproutes ingrijpend veranderd en van elkaar gescheiden en gelden er strikte regels. Voor de trappen in het ziekenhuis en de poliklinieken op de eerste etage is eenrichtingsverkeer ingesteld. Bij de liften in de centrale hal staan stoplichten, per lift zijn nog maximaal drie personen per keer toegestaan. Ook voor de toegang tot de Spoedeisende Hulp en de dienstapotheek gelden aangescherpte procedures en vragen we u om de instructies van het zorgpersoneel op te volgen.”

Ook rond medische ingrepen gelden strenge regels. Twee dagen voor de operatie wordt u getest op corona. Afhankelijk van de uitslag bepalen we in welke operatieruimte u wordt geholpen en op welke afdeling u wordt opgenomen. Ook hier geldt dat begeleiding alleen onder strikte voorwaarden is toegestaan.

Wennen
We realiseren ons maar al te goed dat het voor iedereen wennen zal zijn. Zoveel controles, zoveel beperkende maatregelen; wie had een paar maanden geleden kunnen denken dat de wereld er zo uit zou komen te zien! Ivo van Dooren: “Ook voor onze medewerkers die gewend zijn om dichtbij hun patiënten te staan is dit nieuw en is het soms moeilijk. Maar toch. Hoe vervelend ook: het kan even niet anders. Om iedereen zo goed mogelijk te beschermen en een nieuwe virusuitbraak te voorkomen, moeten we ons allemaal aan de nieuwe regels houden. Voor elkaar, met elkaar. Het is van levensbelang.”

Heeft u vragen over uw afspraak of operatie? Kijk dan op onze pagina met veelgestelde vragen.

Welkom in ons ‘anderhalvemeterziekenhuis’