Een nieuwe heup in coronatijd

19 april 2021

In SJG Weert draait het gelukkig allang niet meer alleen om COVID-19. Het ziekenhuis is coronaproof en er is meer ruimte voor de reguliere zorg. Zoals de geplande heupoperatie van Riny Bakker uit Molenbeersel. Of ze het wachten vervelend vond? “Nee hoor. Veiligheid gaat boven alles. En als je al zolang klachten hebt, kunnen die extra maanden er ook nog wel bij.”

Je hebt mensen die met elk pijntje naar de dokter gaan. En je hebt Riny Bakker. Tien jaar geleden begon eerst haar rechterheup op te spelen. Aanvankelijk ging het nog wel, maar beetje bij beetje werden de artroseklachten erger. “Een stekende pijn, precies aan het randje van de onderbroek”, zo omschrijft ze het zelf. “Het lopen ging steeds moeilijker. Fietsen lukte nog wel, als ik eenmaal op de fiets zat. Het op- en afstappen ging heel moeizaam.”

Met fysiotherapie en steeds zwaardere pijnstillers hield de geboren Neerse zichzelf op de been. Tot de grens was bereikt. “Op een gegeven moment kon ik de trap niet meer op. Ik kreeg mijn sokken nauwelijks meer aan en mijn veters niet meer gestrikt. Dan wordt het tijd om medische hulp te zoeken.”

Op 1 november 2018, Riny’s verjaardag, werd haar versleten heupgewricht in SJG Weert vervangen door een prothese. “Een mooier cadeau had ik mezelf niet kunnen geven”, lacht ze. “Dat moment dat je uit de narcose komt en geen pijn meer voelt. Diezelfde middag stond ik al naast het bed om de eerste oefeningen te doen. Het verdere herstel deed ik thuis in Molenbeersel onder begeleiding van mijn eigen fysiotherapeut. Elke dag, wekenlang. Eerst met de rollator, toen met de krukken en na zes weken liep ik weer zonder hulpmiddelen. En vooral zonder pijn. Je wil niet weten hoeveel spijt ik achteraf heb gehad dat ik niet eerder naar het ziekenhuis ben gegaan.”

Over de begeleiding in SJG Weert kan ze kort zijn. “Die was in één woord perfect. Alles werd tot in de puntjes uitgelegd en zo ging het ook precies in de praktijk. De verpleegkundigen zijn goud waard. Lief, geduldig en inlevend. Zij begrijpen wat je als patiënt nodig hebt.” Met de operatie in Weert was helaas nog maar de helft van het probleem verholpen. Ook in haar linker heupgewricht begon de artrose voor steeds meer pijn en ongemak te zorgen “Dokter Supit kondigde het al aan tijdens een controleafspraak. ‘Die komt ook een keer aan de beurt. Ik zie je vanzelf wel een keer verschijnen’, zei hij met een knipoog.”

De orthopedisch chirurg kreeg gelijk. Wanneer medische begeleiding met fysiotherapie en pijnstillende medicatie de artroseklachten niet meer voldoende verlicht, komt in SJG Weert een gewrichtsvervangende prothese in beeld. Zo ook bij Riny. Geleerd van het verleden ondernam ze dit keer sneller actie.

‘‘Een mooier cadeau had ik mezelf niet kunnen geven’’

Vanwege de uitbraak van COVID-19 werd haar geplande ingreep een tijdje uitgesteld. “Dat begreep ik wel. Het was midden in de coronatijd. Eerlijk gezegd stond ik er toen zelf ook niet om te springen om opgenomen te worden. Ik heb steeds gezegd: zodra er een vaccin is en de eerste prikken zijn gezet, bel ik wel terug voor een afspraak.”

Ervaringsdeskundig
En zo geschiedde. SJG Weert heeft de organisatie zo ingericht dat de reguliere zorg veilig kan doorgaan en dat operaties zoveel mogelijk volgens planning kunnen worden uitgevoerd. Zo ook de ingreep van Riny Bakker. Enkele weken geleden, toen deze Gezondheidskrant naar de drukker ging, kreeg zij haar tweede heupprothese. “Ik kan niet wachten om straks weer zonder pijn te lopen en op de fiets te stappen”, zei ze voordat ze onder het mes ging. “De groepsvoorlichting heb ik niet meer nodig. Ik ben inmiddels ervaringsdeskundig.”

Gezondheidskrant SJG Weert - april 2021 - nummer 1 - pag. 1

Een nieuwe heup in coronatijd