Informatie over het coronavirus

Op deze pagina vindt u alle informatie rond het coronavirus en onze maatregelen. Heeft u een vraag over uw afspraak of een (uitgestelde) operatie? Kijkt u dan onderaan op deze pagina bij de veelgestelde vragen en antwoorden.

Stand van zaken

Wij delen geen cijfers meer van het aantal opgenomen coronapatiënten, omdat de aantallen heel beperkt zijn. 

Stand van zaken

Wij delen geen cijfers meer van het aantal opgenomen coronapatiënten, omdat de aantallen heel beperkt zijn.

Maatregelen

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben wij maatregelen getroffen. De voornaamste maatregelen leest u hieronder:

 • Afspraak of operatie in het ziekenhuis en klachten? Neem eerst contact op.
  Neem eerst contact op met de betreffende polikliniek of het Planbureau (voor operaties) voor u naar het ziekenhuis komt als:
  - u last heeft van één of meer van de volgende klachten:
  • Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
  - een huisgenoot van u het coronavirus heeft of in afwachting is van de uitslag.
 • Medische Beeldvorming en Priklaboratorium werken alleen op afspraak.
 • Max. 1 persoon begeleiding als dat nodig is
  Voor alle afspraken vragen wij om alleen naar het ziekenhuis te komen i.v.m. onze beperkte wachtkamerruimte en het kunnen garanderen van de 1,5 meter afstand. Heeft u begeleiding nodig, dan mag u maximaal 1 persoon als begeleiding meenemen. Heeft u een afspraak bij Geriatrie of heeft uw kind een afspraak? Dan mag altijd één begeleider mee naar de afspraak.
 • Dragen van een mondmasker
  U hoeft alleen een mondmasker te dragen, waar het niet lukt om 1,5 meter afstand te behouden. Denk hierbij aan kleinere spreek- en behandelkamers, drukke wachtruimtes en bij onvoldoende afstand tijdens een bezoek aan de verpleegafdeling. Wij vragen u om een eigen mondmasker mee te nemen als u naar ons ziekenhuis komt. 
 • Kom niet te vroeg voor uw afspraak of ingreep
  Zo voorkomen we dat onze wachtkamers te vol raken en we de 1,5 meter afstand niet kunnen garanderen.
 • Desinfecteer uw handen
  Desinfecteer uw handen bij binnenkomst in het ziekenhuis bij de aangegeven dispensers en als u het ziekenhuis verlaat.
 • Houd 1,5 meter afstand en volg de aangegeven instructies in het ziekenhuis
 • Verlaat na uw afspraak of bij ontslag zo snel mogelijk het ziekenhuis.
 • Bezoekersregeling:
  twee bezoekers per opgenomen patiënt per dag mogelijk (individuele uitzonderingen gaan altijd in overleg met verpleegkundige of specialist). Deze personen mogen gelijktijdig op bezoek komen, maar niet zowel ’s middags als ’s avonds. Kies in dat geval één dagdeel uit. 
  • bezoektijd is maximaal één uur.
  • het bezoekuur is maandag t/m zondag van 15:00 - 16:00 uur en van 17:30 - 20:00 uur. Klik hier voor de gehele bezoekersregeling.

Veelgestelde vragen

 

Hervatten reguliere zorg

Met onder meer gescheiden looproutes, ruim opgezette wachtkamers, mondmaskers en een streng hygiëneprotocol is SJG Weert aangepast aan de coronamaatregelen. Bij klachten die kunnen wijzen op COVID-19 wordt uitdrukkelijk gevraagd de afspraak in het ziekenhuis te annuleren, tenzij er sprake is van medische noodzaak.  

Over het algemeen zijn de wachtlijsten van SJG kort en bent u snel aan de beurt. Wanneer u aan de beurt bent, hangt van een aantal zaken af, o.a. voor welke ingreep u op de wachtlijst staat. Zodra een datum voor uw operatie kan worden ingepland, ontvangt u een uitnodiging voor de preoperatieve screening. Ook zal het planbureau u bellen om de afspraak te bevestigen. U kunt de datum dan zien in MijnSJG. U krijgt dus van ons bericht zodra u aan de beurt bent.

Momenteel kennen de specialismen neurologie, urologie en vaatchirurgie wachttijden boven de 7 weken (dat is de zogenaamde treeknorm).

Voor orthopedische operaties en kleinere ingrepen voor chirurgie en KNO zijn de wachttijden echter erg kort op dit moment.

Kijk hier voor een totaaloverzicht van de actuele wachttijden.

Als u een vraag heeft, dan staan we u graag te woord. In principe krijgt u echter gewoon bericht van ons zodra wij een datum kunnen inplannen. Wilt u toch nu al contact? Bel dan met het Planbureau (0495 - 57 23 01).

Wanneer u zelf wat langer wilt wachten om de operatie te plannen, bijvoorbeeld omdat u op vakantie gaat, laat het ons dan weten door te bellen met het Planbureau.

We doen op dit moment weer net zoveel operaties op een dag als voor Corona. En omdat de meeste wachtlijsten vóór de tweede golf waren weggewerkt, zijn de wachtlijsten voor de meeste operaties vrij kort. Na de zomervakantie, als al onze collega’s de gelegenheid hebben gehad om een beetje tot rust te komen, gaan we er nog een schepje bovenop doen om de wachtlijsten weg te werken. Dat zal voor de ene ingreep sneller zijn dan voor de andere.  

Kijk hier voor een totaaloverzicht van de actuele wachttijden.

De actuele wachttijden vind je op deze pagina. Hier kunt u per operatie of behandeling zien wat de gemiddelde wachttijd van dat moment is. Elke twee weken zetten we de meeste recente wachttijden op deze pagina.

Neem als u gezondheidsklachten hebt altijd contact op met uw huisarts of behandelend specialist. Alle zorgverleners en zorgverzekeraars doen hun best om u in deze uitzonderlijke situatie zo goed en snel mogelijk te helpen. Is het niet verantwoord om langer te wachten, dan zullen zij  ook ingrijpen. Daarom is het belangrijk om bij een verergering van de klachten contact op te nemen met uw huisarts of de specialist waar u onder behandeling bent.

De wachttijden bij SJG Weert zijn in verhouding met andere ziekenhuizen kort, maar mogelijk kunt u ergens anders toch sneller terecht. De zorgbemiddelaar van uw zorgverzekering kan daarbij helpen en zien of er mogelijkheden zijn om uw wachttijd te verkorten.

Afspraken

Nee, waar mogelijk laten we de afspraken nog steeds telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden omdat we in de huidige corona-situatie het aantal contactmomenten willen beperken. Ook wisselen we de fysieke en telefonische afspraken af, zodat er steeds zo min mogelijk patiënten in de wachtkamers zijn.

 • Heeft u corona-gerelateerde klachten of heeft een huisgenoot het coronavirus of is deze persoon in afwachting van de uitslag, dan wordt gekeken of de afspraak kan worden uitgesteld. Is dat niet mogelijk, dan krijgt u van ons instructies om uw bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen.
 • Wij vragen u om een eigen mondkapje te dragen waar het niet lukt om 1,5 meter afstand tot anderen te houden.
 • Voor alle afspraken vragen wij om alleen naar het ziekenhuis te komen i.v.m. onze beperkte wachtkamerruimte en het kunnen garanderen van de 1,5 meter afstand. Heeft u begeleiding nodig, dan mag u maximaal 1 persoon als begeleiding meenemen. Heeft u een afspraak bij Geriatrie of heeft uw kind een afspraak? Dan mag altijd één begeleider mee naar de afspraak.
 • Kom zo kort mogelijk voor uw afspraak naar het ziekenhuis.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen en desinfecteer uw handen bij binnenkomst en bij het verlaten van het ziekenhuis.
 • Het verplaatsen van uzelf binnen het ziekenhuis kan meer tijd in beslag nemen dan gebruikelijk, omdat u mogelijk moet omlopen. Zo zijn de trappen en de poliklinieken op de eerste etage eenrichtingsverkeer geworden, staan er op diverse punten bij de centrale lifthal stoplichten en mogen er maximaal 3 personen tegelijkertijd met de lift. Wij vragen u deze looproutes voor uw eigen veiligheid en die van anderen te respecteren.
 • Verlaat na uw afspraak zo snel mogelijk het ziekenhuis via de schuifdeur.

U loopt, na het desinfecteren van uw handen, door de draaideur bij de hoofdingang naar binnen. Heeft u een scootmobiel? Dan mag u door de schuifdeur naar binnen. Hierna meldt u zich bij één van de aanmeldzuilen.

Voor alle afspraken vragen wij om alleen naar het ziekenhuis te komen i.v.m. onze beperkte wachtkamerruimte en het kunnen garanderen van de 1,5 meter afstand.

Heeft u echt begeleiding nodig, dan mag u maximaal 1 persoon als begeleiding meenemen. Heeft u een afspraak bij Geriatrie of heeft uw kind een afspraak? Dan mag altijd één begeleider mee naar de afspraak.

Neem eerst contact op met de betreffende polikliniek of het Planbureau (als het om een operatie gaat) voor u naar het ziekenhuis komt. U ontvangt dan nadere instructie.

Wij vragen u om deze zoveel mogelijk telefonisch te maken en niet aan de balie.

Beeldbellen is een alternatief voor de telefonische afspraak met uw arts. Het voordeel ervan is dat u uw zorgverlener ook kunt zien tijdens het gesprek. Patiënten bij wie de afspraak in het ziekenhuis vervangen kan worden door een beeldbelconsult, krijgen hierover bericht van de polikliniek waar ze onder behandeling zijn. Bij patiënten die geen smartphone hebben of die liever niet willen beeldbellen, vindt de afspraak telefonisch plaats. Om te kunnen beeldbellen installeert u de BeterDichtbij app op uw mobiele telefoon. Met deze app kunnen wij op een veilige manier met u beeldbellen. Op deze pagina staat uitgelegd hoe u dit kunt doen. Ook vindt u hier aanvullende informatie over beeldbellen.

Operaties en ingrepen

Over het algemeen zijn de wachtlijsten van SJG kort en bent u snel aan de beurt. Wanneer u aan de beurt bent, hangt van een aantal zaken af, o.a. voor welke ingreep u op de wachtlijst staat. Zodra een datum voor uw operatie kan worden ingepland, ontvangt u een uitnodiging voor de preoperatieve screening. Ook zal het planbureau u bellen om de afspraak te bevestigen. U kunt de datum dan zien in MijnSJG. U krijgt dus van ons bericht zodra u aan de beurt bent.

Neem als u gezondheidsklachten hebt altijd contact op met uw huisarts of behandelend specialist. Alle zorgverleners en zorgverzekeraars doen hun best om u in deze uitzonderlijke situatie zo goed en snel mogelijk te helpen. Is het niet verantwoord om langer te wachten, dan zullen zij ook ingrijpen. Daarom is het belangrijk om bij een verergering van de klachten contact op te nemen met uw huisarts of de specialist waar u onder behandeling bent.

Neem eerst contact op met de afdeling Planbureau via 0495-572301 voor u naar het ziekenhuis komt. U ontvangt dan nadere instructie.

Voor de operatie/opname:

 • U wordt door de afdeling Planbureau gebeld wanneer uw  ingreep of operatie plaats kan vinden.
 • Een werkdag voor uw operatie wordt u door het Planbureau gebeld met het tijdstip van de ingreep of operatie en de vraag of u corona-gerelateerde klachten heeft of een huisgenoot het coronavirus heeft of in afwachting is van de uitslag.
 • Is bovenstaande het geval, dan wordt gekeken of de ingreep of operatie kan worden uitgesteld. Is dat niet mogelijk, dan krijgt u van ons instructies om uw bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Op de dag van de operatie/ingreep:

 • Wij vragen u om een eigen mondkapje te dragen waar het niet lukt om 1,5 meter afstand te houden.
 • Ondanks dat wij begrijpen dat een operatie of ingreep mogelijk heel spannend kan zijn, kunt u alleen begeleiding meenemen als dat nodig is. Als begeleiding écht nodig is, geldt max. 1 begeleider per persoon. Ook aan begeleiders vragen wij om een eigen mondkapje te dragen bij komst naar het ziekenhuis.
 • Houd altijd 1,5 meter afstand van anderen en desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
 • Het verplaatsen van uzelf binnen het ziekenhuis kan meer tijd in beslag nemen dan gebruikelijk, omdat u mogelijk moet omlopen. Zo bestaat er op sommige plekken éénrichtingsverkeer, staan er op diverse punten bij de centrale lifthal stoplichten en mogen er maximaal 3 personen tegelijkertijd met de lift. 

Als u naar huis mag:

 • Uw begeleiding mag u ophalen op de parkeerplaats, tenzij begeleiding nodig is. Als begeleiding nodig is, dan worden daarover met u afspraken gemaakt.
 • Verlaat zo snel mogelijk het ziekenhuis.

U loopt, na het desinfecteren van uw handen, door de draaideur bij de hoofdingang naar binnen. Heeft u een scootmobiel? Dan mag u door de schuifdeur naar binnen. Hierna meldt u zich bij één van de aanmeldzuilen.

Wij vragen u om een eigen mondneusmasker te dragen vanaf uw binnenkomst totdat u het ziekenhuis weer verlaat.

Voor alle afspraken en ingrepen vragen wij om alleen het ziekenhuis binnen te gaan i.v.m. onze beperkte wachtruimte en het kunnen garanderen van de 1,5 meter afstand. Uw begeleider mag u afzetten met de auto, maar niet mee het ziekenhuis in. Heeft u echt begeleiding nodig, dan geldt 1 begeleider per patiënt. 

Bloedprikken/medicijnen ophalen

Bloedprikken kan alleen op afspraak, van maandag t/m vrijdag van 7:30 - 17:00 uur. U maakt uw afspraak bij voorkeur via MijnSJG. Op deze pagina staat uitgelegd hoe u dit doet.

Als u naar het ziekenhuis komt, vragen wij u eerst om uw handen te desinfecteren. Hierna kunt u door de draaideur bij de hoofdingang naar binnen. Heeft u een scootmobiel? Dan mag u door de schuifdeur naar binnen. Hierna meldt u zich bij één van de aanmeldzuilen.

Als u naar het ziekenhuis komt, vragen wij u eerst om uw handen te desinfecteren. Hierna kunt u door de draaideur bij de hoofdingang naar binnen. Heeft u een scootmobiel? Dan mag u door de schuifdeur naar binnen. Hierna kunt u doorlopen naar de Apotheek.

Bezoek

Er zijn twee bezoekers per dag per patiënt toegestaan. Deze personen mogen gelijktijdig op bezoek komen, maar niet zowel ’s middags als ’s avonds. Kies in dat geval één dagdeel uit. Individuele uitzonderingen zijn alleen in overleg met de verpleegkundige of behandelend arts mogelijk, bijvoorbeeld bij terminale patiënten.

Het bezoekuur is van maandag t/m zondag van 15:00 tot 16:00 uur en van 17:30 tot 20:00 uur. U mag maximaal één uur op bezoek komen.

Als u op bezoek wilt komen, vragen wij u om zich te houden aan een aantal regels. Deze leest u hier. We vragen u om 1,5 meter afstand tot houden tot anderen. Waar dat niet lukt, draagt u een (eigen) mondkapje.

Diegene die bij ons als eerste contactpersoon vermeld staat, kan dagelijks tussen 13:30 en 14:30 uur naar de verpleegafdeling bellen om te vragen hoe het gaat. Teveel telefoontjes die tussendoor komen, gaat ten koste van de zorg voor onze patiënten. De contactpersoon kan er voor kiezen om de rest van de familie op de hoogte te stellen. Vanwege privacywetgeving kunnen wij geen informatie verstrekken aan andere familieleden. Alvast bedankt voor uw begrip en medewerking.